Jak letní pohodu nakopl Chomutov a digitalizace

zdroj: Facebook hnutí ANO a Canva.com

Ministrům končí dovolená a česká politika se pomalu vrací do pracovního režimu. Léto bývá tradičně velice odlehčené, zajímavých politických zpráv není mnoho. Letos to ale bylo jiné doma i v zahraničí.

U nás především díky korupční kauze hnutí ANO a problémům předsedy Pirátů Ivana Bartoše s digitalizací stavebního řízení. Navíc se pomalu začne rozjíždět horká fáze předvolebních kampaní. Za měsíc nás čekají krajské a senátní volby.

Ve znamení korupce a neschopnosti

Česká politika v létě? Větinou nuda. Letos ale ne. Částečně je to tím, že se blíží krajské a senátní volby. Okurkovou sezonu ale také narušily dvě mediálně vděčné kauzy, které se jistě projeví i v kampaních před krajskými volbami.

Proti vládě a hlavně proti Pirátům budou opoziční strany používat chaos kolem digitalizace stavebního řízení. Vládní strany budou naopak na nejsilnější opoziční hnutí ANO útočit kvůli jeho aktuální korupční kauze.

Chomutov s centrálním dopadem

ANO v české politice začínalo s nálepkou protikorupčního hnutí, každá podobná kauza je pro něj tedy logicky velice citlivá. Vrátí se mu třeba to, jak kvůli kauze Dozimetr útočilo na hnutí STAN.

Někdo by mohl namítnout, že se jedná o lokální kauzu v Ústeckém kraji. Jenže kauza má přesah i do dalších severních částí republiky a pro soupeře ANO nebude problém z ní udělat celonárodní téma.

My ne, to on

Opozice se z jakýchkoli voleb tradičně snaží dělat referendum o vládě. Stejně tak teď vládní strany budou chtít na příkladu korupce chomutovského primátora za ANO Marka Hrabáče ukázat, že ani ANO nemá úplně čisté ruce.

Pro předsedu Andreje Babiše je nešťastné, že se s Hrabáčem krátce před mediálním propuknutím kauzy ukázal na společné akci a před ní ještě i na společných billboardech. Teď se sice snaží od Hrabáče dávat ruce pryč, ale do zářijových voleb kauza zkrátka neutichne.

Bartoš zavařil Pirátům

Podobný princip bude uplatněn na Piráty a jejich předsedu Ivana Bartoše. Ten si dovolenou příliš neužil. I kvůli nedostatku jiných témat prakticky každý den vycházely články o zfušovaném digitalizovaném stavebním řízení. A z počáteční komunikace vicepremiéra bylo i vidět, že Bartoš nebyl na kritiku připraven.

Spuštěním neotestovaného projektu a svou komunikací tak vicepremiér zavařil nejen sobě, ale také Pirátům po celé republice. Bartoš je hlavní tváří Pirátské strany, nyní bojuje o politické přežití. Hrozí mu vykopnutí z vlády a poté možná i z vedení strany. Pokud Piráti ve volbách neuspějí, část z nich bude jistě házet vinu na momentálně neúspěšného předsedu. A nebudou daleko od pravdy.

Doprava, zdravotnictví a ekonomika

Krajské a senátní volby ale samozřejmě budou i o lokálních problémech a tématech. Každý kraj je v jiné výchozí pozici a řeší jiné věci. Tradičně však krajským volbám hodně dominuje téma dopravy, zdravotnictví a ekonomické situace obyvatel.

Naopak méně by oproti sněmovním či evropských volbám měla rezonovat migrace nebo zahraniční politika, i když si to třeba v takové SPD alespoň podle prezentovaných plakátů nemyslí.

Obhájí si ANO své kraje?

Stejně jako ve sněmovních volbách je nyní favoritem na celkové vítězství v krajských volbách hnutí ANO, kvůli omezenému koaličnímu potenciálu ale potřebuje co nejsilnější výsledek. Jinak bude docházet k obcházení vítěze voleb při sestavování krajských koalic.

ANO má své hejtmany v Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. S obhajobou toho ústeckého to bude mít po chomutovské kauze těžké. Na severní Moravu mají zase políčeno komunisté ve formaci Stačilo!, kteří jsou nyní v tamním zastupitelstvu v opozici. Hnutí ANO kraj zatím pokojně ovládá v koalici se stranami vládního uskupení SPOLU.