Koho v evropských volbách vybírali mladí Češi?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Mladí voliči sehráli v evropských volbách důležitou roli. Podle agentury STEM u nich vyhrála koalice Spolu, o druhé místo se u nich dělil STAN s koalicí Přísahy a Motoristů sobě.

Ukázalo se, že mladí ani tak nehledají extrémy, ale spíš osobnosti, které s nimi umí komunikovat prostřednictvím moderních kanálů. Fenomén influencerství se tak čím dál tím více propisuje i do politiky.

Hledání lídrů pro mladé

Před evropskými volbami jsme dostali několik nápověd ohledně uvažování mladých voličů. Studentské volby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy sobě a Piráty. V médiích se také objevil průzkum s mladými voliči, který naopak nahrával Starostům.

A především dvěma volebním lídrům – Danuši Nerudové za Starosty a Filipu Turkovi za Přísahu a Motoristy sobě. Povolební analýza agentury STEM pro CNN Prima News, kterou zveřejnily také deník Právo a Novinky.cz, tyto trendy potvrdila.

Spolu vítěz, Turek překvapil

Podle agentury STEM nejvíc voličů ve věku od 18 do 29 let opravdu oslovila koalice Spolu, konkrétně ji volilo 26 procent z nich. O druhé a třetí místo se podělili Starostové s Přísahou a Motoristy sobě, obě uskupení získala mezi mladými voliči 16 procent hlasů.

Úspěch Motoristů je vlastně největším překvapením, tak vysokou podporu u mladých nikdo nečekal. Jde přitom hlavně o hlasy pro lídra kandidátky a nového europoslance Filipa Turka, který před volbami (a nejen před nimi) ovládl sociální sítě.

Piráti ztrácí, ANO neposiluje

Čtvrté místo (13 %) musí být tak jako volby celkově zklamáním pro Piráty, kteří se o hlasy mladé generace hodně opírají. Ještě před evropskými volbami v roce 2019 studentské volby dokonce vyhráli. Překvapením naopak není slabý výsledek hnutí ANO (8 %).

To se orientuje na starší voliče, k mladým si zatím hledá cestu velice složitě. Zkouší to přes infantilní videa Aleny Schillerové a Kláry Dostálové na TikToku, evidentně to ale zatím kromě lajků a srdíček moc velký efekt nepřináší.

Radikálně levicová mládež?

Výsledky voleb u mladých ukazují, že neplatí často tlačený narativ o tom, jak je mladá generace krajně levicová a radikální především v otázce ochrany přírody a lidskoprávních témat.

Levicové strany u mladých nijak razantně neuspěly. A vítěz voleb z pohledu mladých, tedy koalice Spolu, rozhodně není pověstná žádným propracovaným ekologickým a lidskoprávním programem. Zelení získali u mladých jen pět procent hlasů, mimochodem stejně jako SPD.

Pokud bychom sečetli hlasy Spolu a Motoristů, můžeme spíš velmi zjednodušeně odvodit, že mladí voliči jsou posunutí více doprava a směrem ke konzervativnímu pohledu na svět.

Extrémy propadly

Pozitivní zprávou je, že u mladých na rozdíl od jiných evropských zemí (například Francie) propadají extrémy na obou stranách politického spektra. S mladými voliči tak nemůže počítat PRO (0 %), ale ani Stačilo! (3 %).

Vážně je však třeba brát, jak moc velkou roli hrají v rozhodování mladých sociální sítě. Brzy se nám může stát, pokud se tedy už tak nestalo, že se namísto politických programů a vizí budou řešit reelska a storíčka.