Předvolební násilí v Německu: Evropa má obavy

zdroj: JOHN MACDOUGALL / AFP / AFP / Profimedia

Do německé předvolební kampaně zasáhl skandál AfD i smrt mladého policisty, kterého pobodal mladík z Afghánistánu. Německo se zmítá v několika krizích a celá Evropa se bojí posílení tamních radikálních politických stran.

Vláda Olafa Scholze dostává jednu špatnou zprávu za druhou, blíží se navíc i volby do Spolkového sněmu.

Předvolební kampaň plná krizí

Německo zažívá před evropskými volbami opravdu vyhrocenou předvolební kampaň. Očekávalo se, že se z eurovoleb stane referendum o vládě kancléře Olafa Scholze. To byl cíl především opoziční Alternativy pro Německo (AfD).

Ta ale v horké fázi kampaně nakonec primárně řeší problémy se členy napojenými na Rusko. Jenže krizi plné násilností čelí i celé Německo. A to by naopak radikálním stranám mohlo před volbami pomoci.

Pomůže AfD vražda policisty?

AfD ani po skandálu s napojením na Rusko a ruské peníze nemusela v německé poltice říct poslední slovo. Do veřejného prostoru se totiž opět vrátilo téma migrace a bezpečnosti.

Německou veřejností hýbe smrt mladého policisty v centru německého Mannheimu. Toho pobodal pětadvacetiletý Afghánec, který se do Německa přistěhoval v roce 2014. Ještě před útokem na policistu, který následně v nemocnici zemřel, napadl Afghánec kritika islámu z hnutí Pax Europa.

Kriminalita roste, obavy sílí

Jako po každé podobné tragédii se okamžitě objevují otázky ohledně bezpečnosti a stavu německé společnosti. Statistiky Spolkového kriminálního úřadu hlásí rekordní počet politicky motivovaných trestných činů, píše se také o nárůstu počtu hromadných znásilnění. Každý den se v Německu podle Novinek.cz stanou dva podobné případy.

Pro opozici jsou tyto informace důležité, proti vládě je určitě použije v předvolební kampani. Německu se navíc dobře nedaří ani ekonomicky, na zprávy o recesi už musí být vládní politici alergičtí

Klimatické cíle Německo nesplní

Možná si říkáte, že už to pro vládu nemůže být horší. Především mladší a liberálnější voliče ale jistě nepotěší ani nová zpráva německé nezávislé expertní rady pro klimatické otázky. Německo podle ní totiž i přes značnou redukci emisí oxidu uhličitého zřejmě nesplní svůj klimatický cíl pro rok 2030. Konkrétně snížit emise o 65 procent oproti roku 1990.

Emise výrazně klesnou, na splnění cílů to ale stačit nebude. Zpráva tak potvrzuje loňskou kritiku rady ohledně nedostatečné ambicióznosti vládního klimatického programu.

Posílit by měly extrémy

Do toho všeho Německo ještě v posledních dnech zasáhly ničivé povodně. Problémů tak má náš soused najednou opravdu hodně. Na neutěšenou situaci v Německu se s obavami dívá i zbytek Evropy.

Není se čemu divit, krize v Německu pro Evropu nevěstí nic dobrého. Evropské volby jsou pro Němce pouhým předskokanem voleb do Spolkového sněmu, které se uskuteční příští rok.

Trendy jsou ale zřetelné. Vláda podle nich ztratí, radikální strany napravo i nalevo naopak posílí. A na pozici kancléře si stoprocentně znovu myslí CDU v čele s jejím předsedou Friedrichem Merzem.