Státy EU před volbami Evropu moc neřeší

zdroj: ČTK / DPA / Stefan Puchner

Volby do Evropského parlamentu se blíží, napětí ve členských státech vrcholí. Jen málokdy ale kampaním dominují opravdová evropská témata.

Extrémní případ je Slovensko, kde kampaň zastínil atentát na premiéra Roberta Fica. Ve Španělsku se primárně řeší problémy manželky premiéra Pedra Sáncheze, téma přiživil argentinský prezident Javier Milei.

Francouze především zajímá bezpečnost, Německo neutěšená ekonomická situace a možné napojení AfD na Rusko. Jasné ale je, že jsou čím dál tím víc slyšet protievropské strany.

Čím žije Evropa před eurovolbami?

Evropu čekají za dva týdny důležité volby do Evropského parlamentu. Každá členská země ale řeší své specifické problémy. V Česku je hlavním tématem migrace a Green Deal, Francie primárně řeší bezpečnost. Slovensko se postupně vzpamatovává z útoku na premiéra Roberta Fica, Němci řeší nárůst politicky motivované kriminality a údajné napojení strany AfD na Rusko.

Ve Španělsku se oslabený premiér Sanchez hádá s kontroverzním argentinským prezidentem. Celoevropským trendem ale je, že se do popředí dostávají národovecké, tedy protievropské strany.

Macron prohrává téma bezpečnosti

Zajímavé je především dění ve Francii, která patří v rámci EU mezi nejsilnější hráče. Prezident Emmanuel Macron si je dobře vědom toho, že boj s Národním sdružením v čele s mladým a charismatickým Jordanem Bardellou zřejmě prohraje.

Macronovi nepomáhá ani vlna nárůstu kriminality ve francouzských ulicích. To je voda na mlýn Národnímu sdružení, které chce udělat ve Francii i EU pořádek. Průzkumy ukazují, že kampani ve Francii dominují domácí témata. Tak jako ostatně v mnoha dalších státech EU.

Volby ve znamení atentátu

Naprosto specifická je předvolební kampaň na Slovensku. Jediným aktuálním slovenským politickým tématem je logicky atentát na premiéra Fica.

Ten několik výstřelů vyšinutého útočníka přežil, stále ale zůstává v nemocnici. Okamžitě po útoku došlo ke snaze uklidnit, atmosféru ve slovenské společnosti i politice. Nakonec se ji ale spíš povedlo vyhrotit.

Zní to morbidně, Ficova strana by ale měla na útoku na svou hlavní tvář v evropských volbách nakonec vydělat. Útok na premiéra v komunikaci přetaví na útok na celou stranu a její hlavní myšlenky. Pro voliče by to mělo být silné mobilizační téma.

Německo řeší napojení na Rusko

Ve špatné kondici je před evropskými volbami i Německo. Nedaří se ekonomice, na politické scéně navíc postupně sílí krajní pravice i levice. Alternativa pro Německo (AfD) sahá po dalším dobrém výsledku, její šance ale ohrožuje aféra s ruským vlivem na fungování strany.

AfD měla dostávat peníze z Ruska, kvůli kauze už se dokonce stáhnul z kampaně i předsednictva Maximilian Krah. Od svých potenciálních evropských kolegů dává pryč dokonce i francouzské Národní sdružení, které by mělo být AfD názorově blízké. Nechce si ale špinit ruce se stranou, která čelí podezření z přijímání peněz z Ruska.

Alternativu pro Německo ze svých řad také vyloučila konzervativní europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID).

Drama kvůli manželce premiéra

A pak je tu Španělsko, kde se po volbách velice složitě dávala dohromady vláda. Premiér Pedro Sánchez to nakonec dokázal, ale za cenu velkých ústupků. Okamžitě se navíc dostal pod tlak kvůli kauze střetu zájmů jeho manželky.

Toho se okamžitě chytla nejen španělská opozice, ale také argentinský prezident Javier Milei, který se do Sáncheze obul nejen kvůli korupci manželky, ale i kvůli levicové politice. Svým útokem vyvolal ostrou reakci, Španělsko po něm požaduje omluvu.

Dá se očekávat, že toto téma bude ve Španělsku plnit hlavní stránky médií až do evropských voleb. Skoro by se tedy dalo říct, že český Green Deal a česká migrace jsou z oněch témat ještě nakonec nejevropštější.