Dožene Spolu ANO? Co napověděly průzkumy

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

S průzkumy mají od úterý agentury až do víkendových voleb utrum. Letos byly odhady před evropskými volbami podobně vzrušující jako skoro neviditelná předvolební kampaň. Už v neděli 9. června večer se každopádně dozvíme, jestli se tentokrát průzkumy trefily.

Ukazují na těsnou výhru hnutí ANO, které stíhá koalice Spolu. O třetí místo pak s odstupem bojují Starostové, SPD a Piráti. Europoslance by mělo získat i Stačilo!, blízko je Přísaha s Motoristy sobě. Zklamání naopak zřejmě čeká na SOCDEM, Zelené či Svobodné.

Seknou se zase agentury?

Evropské volby se uskuteční už tento týden. Favoritem podle průzkumů zůstává hnutí ANO, na které se ale v posledních dnech dotahuje koalice Spolu. V úterý začíná zákaz zveřejňování předvolebních a volebních průzkumů, takže další odhady znát nebudeme.

Na předvolební průzkumy se po volbách často nadává, protože nejsou dokonalé. Důležité by pro nás měly být především kvůli tomu, že ukazují aktuální trendy.

ANO, Spolu a pak dlouho nic

Podívejme se proto na průzkumy k evropským volbám od března do začátku června. Od prvního průzkumu platí, že by volby mělo vyhrát hnutí ANO s více než 20 % hlasů. To se už tak trochu bere jako samozřejmost.

Stejně tak platí, že je od začátku jediným vážným vyzyvatelem hnutí koalice Spolu, která by také měla překročit 20 %. S blížícím se datem voleb se navíc výsledky prvních dvou přibližují, poslední průzkum agentury STEM vidí ANO před Spolu o pouhé procento a půl.

Bitva o bronz pro Starosty?

Konzistentní jsou predikce i u Starostů, kteří by měli dosáhnout na dvouciferný výsledek. U Ipsosu začínali na 13,4 %, nyní jim poslední průzkum STEM přisuzuje přibližně 10 %. O třetí místo a dvouciferný výsledek ale také usilují SPD a Piráti.

SPD postupně roste, v prvním zveřejněném průzkumu Tomia Okamuru jistě vystrašil výsledek 7,9 % hlasů. Pro SPD je problematické, že se letos musí o voliče utkat nejen s ANO, ale také s koalicí Stačilo!, Přísahou a Motoristy sobě, s uskupením PRO a Svobodnými. Počet kandidujících stran proti migraci a Green Dealu je letos rekordní.

Dostanou tam Turka Starostové?

Stačilo!, což je projekt KSČM a různých národovců, a Přísaha s Motoristy sobě se pohybují na hranici vstupu do Evropského parlamentu. Lídryně Stačilo! Kateřina Konečná může být podle průzkumů docela v klidu. Pro lídra Motoristů Filipa Turka bude sčítání hlasů napínavé až do poslední chvíle.

Paradoxně by mu ale mohlo pomoct, že se stal těsně před volbami hlavním cílem negativní kampaně Starostů. Ti se především mladým lidem snaží ukázat, co je Turek zač. Pomáhají mu tím ale budovat povědomí a utužovat jeho tvrdé jádro. Dělají z něj zkrátka zajímavou figuru, která je ohrožuje.

Kolik bude vítězů?

Letošní evropská kampaň byla relativně nudná, to se ostatně odráží i na vývoji předvolebních průzkumů. Nedocházelo k žádným velkým skokům ani raketovému nástupu nějakého nečekaně úspěšného uskupení. Pokud volby dopadnou podle průzkumů, tak bude klasicky několik vítězů.

ANO se bude chlubit tím, že získalo nejvíc hlasů. Spolu se prohlásí za jediného vážného vyzyvatele ANO. Starostům se potvrdí jejich sázka na Danuši Nerudovou, Piráti prokáží, že k zajímavému výsledku nepotřebují žádné koaliční partnery.

SPD se prohlásí za nejsilnější národoveckou stranu, Kateřina Konečná za lídryni levice. Filip Turek by pak proměnil hned svou první politickou kandidaturu. A prohrají asi jenom klasicky sociální demokraté a Zelení. V neděli v noci budeme znát všechny odpovědi.