Proč opozice posílá Fialu do Bruselu. A půjde?

zdroj: ČTK / Kupec Petr

O českého premiéra je prý zájem v Evropě. Petr Fiala je oceňován za českou zahraniční politiku, především pak za jasný a nekompromisní postoj k pomoci Ukrajině. Stále více se tak mluví o jeho případném přestupu do nějaké významné pozice v rámci evropských institucí.

Tam by ho rádi viděli i představitelé současné opozice, jejich hlavní soupeř by totiž přišel o prozatím úspěšného lídra. Fiala v Bruselu zřejmě dříve či později skončí. Teď to ale není na pořadu dne, ještě chce naposledy porazit Andreje Babiše ve sněmovních volbách.

Fiala do Bruselu? Teď ne

Momentálně nic nenasvědčuje tomu, že by Petr Fiala neměl dokončit svůj čtyřletý premiérský mandát. Stále častěji ale slyšíme, že by se jeho politická budoucnost měla rozvíjet v evropské politice.

Doporučení mu v předvolební debatě na ČT dodal i stínový premiér Karel Havlíček (ANO), který ho označil za nejlepšího kandidáta na eurokomisaře. O chvilku později o něm samozřejmě mluvil jako o nejhorším premiérovi v české historii a velkém lháři.

Koho tam tedy pošleme?

Kromě opozice ale o evropském angažmá Petra Fialy mluví i čeští a zahraniční insideři. A je třeba říct, že o novém českém eurokomisaři stále nemáme jasno. Pořád se mluví především o budoucí europoslankyni Danuši Nerudové a ministrovi průmyslu a obchodu průmyslu Josefu Síkelovi (oba STAN).

Občanští demokraté pak ještě do debaty dodávají jméno náměstka ministra financí Marka Mory. Premiér Fiala teď má za úkol v Bruselu vyjednávat o portfoliu, které český eurokomisař získá.

Fiala má rozdělanou práci

Sám Fiala se nyní eurokomisařem určitě nestane. Má rozdělanou práci, se Spolu bude chtít ještě jednou (a naposledy?) porazit Andreje Babiše a ideálně znovu sestavit vládu. To ale bude mít velice složité, spíš to vypadá, že Spolu po příštích sněmovních volbách skončí v opozici.

A to by také zřejmě znamenalo, že se pro koalici Spolu, potažmo pro ODS bude hledat nový lídr. Pro Fialu by tak mohlo být příhodné, že díky české zahraniční politice dostává kredit v evropských institucích. Otevírají se mu zajímavá vrátka, pokud by se mu jiná v české politice zavřela.

Drtí po práci angličtinu?

Objektivně Fialu brzdí slabší znalost cizích jazyků, na angličtině by musel výrazně zapracovat. Pokud by měl například na starost zahraniční politiku celé EU, musel by denně jednat s politiky a diplomaty z celého světa.

A to se s překladatelem dělat nedá, taková politika je o osobním kontaktu a soukromých rozhovorech. Jinak má ale našlápnuto dobře. Jméno si udělal především díky české podpoře Ukrajině, Fiala byl dokonce jedním z prvních světových státníků na Ukrajině po začátku války.

Deset let v čele ODS

Předsedou ODS je Petr Fiala už deset let, od ledna 2014. Menší část strany si určitě myslí, že je nejvyšší čas na změnu. Všechno ale závisí na voličích, evropské volby podle posledních průzkumů Fialovo postavení spíš posílí. Spolu by v nich mělo potvrdit roli jediného reálného vyzyvatele hnutí ANO.

Nikdo nemůže zpochybnit Fialovu roli v umožnění vzniku a udržení koalice Spolu. Bez ní by hlasy pro KDU-ČSL a TOP 09 zřejmě pravidelně propadaly. Před případným přesunem do pohodlnějšího místa v Bruselu by ale Fiala měl ještě jednou porazit Babiše. Jinak bude odcházet pouze za vynucenou trafikou tak jako blahé paměti Vladimír Špidla.