Proč Babiš zakládá Patrioty pro Evropu

zdroj: Twitter Andreje Babiše

V Evropském parlamentu po volbách vzniká nová evropská frakce Patrioti pro Evropu. Zasednou v ní například čeští europoslanci z hnutí ANO. O jejich budoucnosti rozhodl předseda hnutí Andrej Babiš, kterého přestalo bavit členství v liberální frakci Renew Europe.

Patrioti už mají díky českým, maďarským a rakouským europoslancům solidní základ, budou ale ještě potřebovat europoslance z dalších čtyř členských států.

ANO má nové kamarády

Hnutí ANO po odchodu z evropské frakce Renew Europe zakotví v nové evropské frakci Patrioti pro Evropu. Její založení oznámil ve Vídni Andrej Babiš společně s partnery z maďarské strany Fidesz a rakouské FPÖ.

Zatím se jedná o spojení tří poměrně zajímavých evropských hráčů, ke kterým se ale musí ještě přidat další národovecky a euroskepticky orientované strany. Na čísla a vliv v Evropském parlamentu si europoslanci ANO prozatím pohorší. Jejich soužití s liberální Renew Europe bylo každopádně neudržitelné.

Místo Macrona Orbán

Bývalý premiér Babiš musel na domácí půdě obhajovat, proč je v evropské liberální frakci. Ze začátku to dávalo smysl, europoslanci za ANO do Renew názorově patřili. Předsedu Babiše navíc fascinovala spolupráce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

V roce 2024 má ale mnohem blíže k Viktoru Orbánovi, jeho Fideszu a konzervativním myšlenkám. V Evropě sice kvůli menšímu počtu europoslanců nic neprosadí, v domácí kampani to však půjde dobře využít.

Odkud přijdou další?

Babiš, Orbán a šéf FPÖ Herbert Kick sice ve Vídni oznámili vznik nové frakce, ta ale oficiálně ještě ani neexistuje. Do evropské aliance potřebujete minimálně 23 europoslanců, to už současná aliance tří stran splňuje. Ještě ale potřebuje přijmout další čtyři evropské strany či jednotlivce z jiných zemí. Europoslanci v jedné frakci musí být totiž ze sedmi různých členských států.

Od Patriotů pro Evropu, kteří budou sbírat hlavně euroskeptické europoslance z východu Evropy, můžeme očekávat tvrdý nesouhlas se současným směřováním EU. Kritiku snahy o federalizaci a naopak důraz na národní suverenitu. A také jasný nesouhlas s migrací, Green Dealem a rušením práva veta.

Na domácí scéně tak bude hnutí ANO tvrdit, že jako prakticky jediné v Evropském parlamentu navrhuje zrušit Green Deal. K ničemu to nebude, část voličů na to ale určitě uslyší. Vládním stranám bude ANO v čele s Andrejem Babišem vyčítat, že jsou naopak ve frakcích, které politiku EU podporují a vytváří.

Generál Babiš zase zavelel

Opět se ukázalo, že ANO je hnutím jednoho muže. Rozhodnutí o odchodu z Renew udělal sám Andrej Babiš, překvapil tím i některé své europoslance. V předvolební kampani hnutí ANO nic takového nekomunikovalo, naopak se chtělo svou silou zasadit o změnu uvažování své tehdejší frakce. K tomu už ale nedojde.

Liberálnější a proevropští europoslanci ANO musí zkousnout, že budou ve frakci s euroskeptiky, kteří bojují proti liberální demokracii. A může být ještě hůř, zájem vstoupit do frakce Patriotů má údajně i Alternativa pro Německo, která po skandálech s financováním ze strany Ruska nemůže v europarlamentu najít partnery.

Připraveno na domácí comeback

Hnutí ANO s přehledem vládne průzkumům na domácí politické scéně, podle posledního průzkumu od Kantaru by volby jasně vyhrálo s 34 %.

Nyní si navíc rozvázalo ruce na evropské scéně, kde se už nebude nadále špinit konstruktivní, ale liberální a často nepopulární politikou. Na návrat Andreje Babiše k moci v České republice je tak už prakticky všechno přichystáno.