Hokej a politika: Kde začíná parazitování?

zdroj: Facebook Petra Fialy

Prakticky žádný důležitější zápas české hokejové reprezentace na domácím mistrovství se neobešel bez záběrů na české politiky v hledišti. A kdo nebyl vidět v televizi, tak alespoň nahodil pár hokejově laděných příspěvků na sociální sítě.

Opozice vládě v jednu chvíli vyčítala, že místo diskuze ve sněmovně pospíchá na hokej. A rozebíralo se i to, kde který politik v Prague Areně sedí. Vybojované zlato potěšilo hráče, fanoušky i vládní politiky. Doufají, že v Česku vydrží dobrá nálada co nejdéle.

Mistrovství skončilo, téma je pryč

České mistrovství světa v hokeji v neděli skončilo. Úspěšně. Ve středu ještě proběhne návštěva vítězného týmu u premiéra, ve čtvrtek u prezidenta. A tím bude téma, kterým mohli politici krmit sociální sítě, vyčerpáno.

Fotkám a videím fandících politiků nejlépe v českém dresu se v květnu každopádně nedalo uniknout. Na penzijní reformě se ve sněmovně sice politici nedohodnou, ale hokej byl alespoň společným tématem. I v něm se ale hledaly “stranické odlišnosti”.

Proč ministři nejdou mezi diváky?

Prezidenta Petra Pavla před návštěvou zápasů a po finále i kabiny mistrů světa nemohla zastavit ani nehoda na motorce. Ministři se do kabiny asi nedostali, hokej si ale v čele s premiérem často užívali z míst pro VIP hosty.

Na sociálních sítích se okamžitě rozjela debata o tom, jestli by stejně jako Andrej Babiš a další nevládní politici neměli chodit normálně mezi diváky. Odpověď je jednoduchá, neměli. Pro jejich ochranku by to byl takřka neřešitelný problém. Kdyby byla ve vládě opozice, dopadlo by to stejně.

Zlato, které jsme fakt potřebovali

Pobláznění politiků hokejem je logické, zachvátilo celou republiku. Máme za sebou řadu krizí, těžkostí a blbých nálad. Celou zemi na konci minulého roku zasáhla tragická střelba na FF UK, nyní jsme díky českým hokejistům dostali šanci společně prožít i něco pozitivního.

Vláda Petra Fialy jistě doufá, že zlato z hokejového mistrovství alespoň na chvilku vylepší náladu společnosti. A docela se jí hodí, že jsou za pár dní evropské volby, které čeští politici v kampaních prostě prodat neumějí.

Vsadil Sunak na Euro?

Nejedná se navíc o žádný český fenomén. Na sportovních událostech a úspěších se politici rádi přiživují po celém světě. Nejvíce teď v úspěch svého národního týmu zřejmě doufá premiér Velké Británie Rishi Sunak, který vypsal volby na začátek července. Tedy na dobu, kdy bude probíhat fotbalové Euro.

Anglie patří mezi největší favority turnaje, fotbalem bude žít celá společnost. Konzervativci v průzkumech na labouristy hodně ztrácí, uvítají jakoukoli pomoc se zlepšením nálady společnosti. Sunak už ale v kampani stihl udělat první velkou fotbalovou chybu, když se lidí ve Walesu ptal, jak se na Euro těší. Jejich národní tým se nekvalifikoval.

Sport dává, sport bere

Zajímavý je historický příklad britského premiéra Harolda Wilsona, který svou prohru ve volbách v roce 1970 do velké míry svaloval na vyřazení Anglie z mistrovství světa ve fotbale čtyři dny před volbami.

Špatná nálada a vztek fanoušků se podle něj promítly i do volebních výsledků. Pozici politiků mohou vylepšit nejen pozitivní výsledky národních sportovních týmů, ale také úspěšné pořádání nějaké velké sportovní akce. To letos po Česku čeká i Německo (Euro) a Francii (Olympiáda). Může to ale fungovat i naopak, případný organizační průšvih může politiky pořadatelské země přijít draho.