Jak české národovce spojil strach z Babiše

zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Česká národovecká scéna byla dlouhodobě rozhádaná a roztříštěná. Nyní to ale vypadá, že by mohlo dojít k významnému spojení. SPD bude do krajských voleb kandidovat s Trikolorou a stranou PRO Jindřicha Rajchla. Někde se k nim navíc přidají i Svobodní.

Krajské volby budou pro národovce testem soudržnosti, společně by teoreticky mohli jít i do sněmovních voleb v příštím roce. Nakonec je všechny spojila nenávist k vládě a strach z Babiše.

Proti Spolu i proti Babišovi

Už je to tady. Národovecké strany všech směrů spojte se! Zatím se tedy spojují jenom pro krajské volby, kde nemají kvůli slabým výsledkům z minulých voleb moc co ztratit.

Ve většině krajů bude dosavadní hegemon národovecké scény SPD kandidovat s Trikolorou a se stranou PRO. Ve třech krajích se k nim připojí i Svobodní. Dojde tedy k něčemu, co před pár měsíci vypadalo dost nereálně. Tomio Okamura se usmířil s Jindřichem Rajchlem a jdou do toho spolu. Mají totiž důvod.

Budíček díky evropským volbám

Oči jim otevřely výsledky evropských voleb. Hnutí SPD sotva získalo jeden mandát, PRO a Svobodní se k mandátu vůbec nedostali. Před krajskými volbami tedy lídři stran odsunuli osobní spory a zvítězil pragmatismus.

Dvě věci je totiž významně spojují. Nenávist k současné vládě a strach z Andreje Babiše. Národovci si jdou s kampaní Česko proti drahotě pro nespokojené voliče. A nebudou se bát jít do extrému.

SPD slábne a ustupuje

Z politologického hlediska toto spojení dává smysl. Programově jsou si všechny strany dost blízké, rozdělují je opravdu spíš osobní animozity.

SPD se dlouho nemusela s nikým spojovat, protože měla prakticky jistý zajímavý výsledek ve volbách. V posledních letech a měsících jí ale vzrostla konkurence nejen mezi menšími, ale také v jedné velké straně či přesněji řečeno v hnutí. Na národovecké voliče totiž čím dál tím víc cílí Babišovo ANO.

Babiš nabíjí na “patrioty”

Potvrdilo se to i vytvořením nové evropské frakce Patrioti pro Evropu. Do té se ANO přesunulo z liberální frakce Renew a jasně ukázalo, jakým směrem se hodlá orientovat.

Po vysátí části pravicových a levicových voličů bude chtít Babišovo ANO národovecké, konzervativnější a antisystémové voliče. Zastavit ho v drancování této voličské základny zřejmě může opravdu jenom jednotná národovecká koalice.

Krajské volby jako test

Velkou výzvou bude pro národoveckou koalici udržet emoce a hlavně ego na uzdě. Okamura s Rajchlem jsou zvyklí spolu soupeřit a vyměňovat si urážky přes sociální sítě. To musí potlačit a mířit na jiné terče.

V kritice vlády jsou ale oba autentičtí, takže by to neměl být problém. V krajských volbách si to vyzkouší, opravdu triumfovat by ale chtěli především příští rok ve volbách sněmovních. Otázka je, jestli partnerství Okamury s Rajchlem do té doby vydrží.