Extremismus v ČR: Kdo krmí konflikt Romů a Ukrajinců?

zdroj: Stanislava Benešová/Právo/Profimedia

Neonacistické hnutí v Česku příliš aktivní není, o to víc makají dezinformátoři. Podle zprávy o extremismu v druhé polovině roku 2023 přibylo konfliktů mezi Romy a Ukrajinci.

Na eskalaci sporů mezi oběma menšinami se podíleli jak sami Ukrajinci a Romové, tak i dezinformátoři, kteří vědomě rozdmýchávají nenávist. V jakém stavu je české antisystémové hnutí?

Komu jde o esakalci

Ministerstvo vnitra zveřejnilo pravidelnou zprávu o extremismu v Česku. Zpráva, která popisuje druhé pololetí loňského roku, přináší jednu zásadní novinku, a to eskalaci konfliktu mezi Ukrajinci a Romy.

Slovních i fyzických potyček mezi nimi přibylo na základě reálných i dezinformátory rozdmýchaných problémů. Část romské komunity se spory snažila mírnit, někteří romští influenceři si na konfliktu naopak honili čísla.

Československo, Rusko a dezifnormace

České antisystémové hnutí je podle zprávy nadále proruské a plné konspirací. Společným znakem jeho představitelů je také nerespektování českého státu a jeho institucí.

I běžnému uživateli sociálních sítí nemohl uniknout nárůst videí pomatených občanů, kteří se po úřednících dožadují vydání československých dokladů. Úředníkům tak přibyla zajímavá neřešitelná agenda.

Kdo platí Peterkovou a Čermáka

Česká dezinformační scéna má také i nadále své hrdiny, kteří od svých podporovatelů rádi přijímají finanční dary. Tito podporovatelé tak dobrovolně část svého příjmu utrácí za soudní výdaje svých miláčků, ale třeba i za jejich auta, pohonné hmoty a celkově lepší vyžití.

Podle zprávy jsou to ti samí podporovatelé, kteří si pak na demonstracích stěžují, že se jim nežije dobře. Dalo by se tedy říct, že český extremismus vzniká z banalit. O to může být nebezpečnější.