Proč je sprostý moderátor Veselý členem Rady ČT

zdroj: David Neff / MFDNES + LN / Profimedia

Luboš Xaver Veselý se opět snaží šokovat. Tentokrát se sprostě pustil do slovenské herečky a diplomatky Magdy Vášáryové. Okamžitě se znovu rozběhla debata, jestli by takový člověk měl působit ve veřejnoprávních médiích.

Má vlastní internetovou televizi, která rozhodně není nezávislá. Spíše na ni sedí přídavné jméno “názorová”. Stačí se podívat na moderátory, témata a hosty. Má ale také funkci radního v České televizi. A to už by vzhledem k tomu, že si tuto instituci platíme, tak jedno mít nemělo.

Prostor pro přikyvování

Zkušený a oblíbený rozhlasový moderátor, nebo jeden z předních českých mediálních dezinformátorů? Luboš Xaver Veselý je prostě zvláštní postavička české mediální scény. Má svůj pořad ve veřejnoprávním rozhlase, ale také vlastní internetovou televizi plnou rozhovorů s jasným světonázorem.

Posledními hosty z oblasti politiky, kterým moderátor zásadně neoponuje, byli například Jindřich Rajchl, Kateřina Konečná, Petr Macinka, Michal Hašek, Václav Klaus či Radim Fiala. Veselý si ve svých pořadech zkrátka notuje s národovci a populisty.

Tvrdě proti Vášáryové

Nyní se opět širší veřejnosti připomněl výpadem proti slovenské herečce a diplomatce Magdě Vášáryové. Označil ji za spodinu, které přeje, aby jí “mráz roztrhl prdel”. Rozčílily ho totiž její starší výroky na adresu slovenského premiéra Roberta Fica a voličů jeho strany.

Veselého video se okamžitě stalo hitem dezinformátorů a “alternativních zpravodajských” webů. Vyvolal ale také ostré reakce některých českých politiků. Řešit by se mělo i Veselého další působení v Radě České televize. Jak se tam vůbec taková osoba dostala?

Do Rady za vlády Babiše

Do Rady ČT byl Veselý zvolen v roce 2020 spolu s někdejší politickou souputnicí Jany Bobošíkové Hanou Lipovskou a novinářem Babišovy České pozice Pavlem Matochou. V tajné volbě Veselého zvolila minulá sněmovna, ve které tehdy vládlo ANO s ČSSD a tichou podporou KSČM. Veselý je kritikem směřování České televize i jejích hlavních tváří.

Dlouhodobě kritizuje například moderátora Václava Moravce, na jeho místě by radši viděl kolegyni z jeho televize XTV a manželku bývalého kancléře Miloše Zemana Alexandru Mynářovou. K Miloši Zemanovi a jeho lidem má ostatně Veselý dlouhodobě blízko. S bývalým prezidentem rád dělá servilní rozhovory, jejichž cílem je zostudit Zemanovy politické oponenty.

Nezávislá, nebo proruská?

Jeho kritici si lámou hlavu nad tím, jak může někdo takový působit se svým pořadem ve veřejnoprávním rozhlase a, co hůř, jako člen Rady ČT, která dohlíží na objektivitu vysílání této veřejnoprávní instituce.

Herec Tomáš Měcháček jeho XTV označil za proruskou a placenou z ruských peněz. Veselý se s ním zatím neúspěšně soudí, Vrchní soud rozhodl, že se Měcháček za svá slova omlouvat nemusí a platit nemusí ani pokutu. Herec zatím akorát musí uhradit náklady na soudního řízení. Případ ale ještě rozhodně nekončí, XTV se prý bude odvolávat.

Tucker z Wishe?

V Česku na podobné mediální osobnosti s kontroverzními názory nejsme tak úplně zvyklí, v USA je to naprosto běžné. Veselému jistě slouží jako příklad Američan Tucker Carlson, který nedávno udělal až komicky nicneříkající rozhovor s Putinem.

Nelze nevnímat, že podobné osobnosti a projekty typu Aeronet či Raptor TV v české společnosti mají své posluchače, diváky a podporovatele. Žijeme v demokratické a svobodné společnosti, kde mohou zaznít i alternativní a nemainstreamové názory. A možná i sprosté urážky na adresu diplomatů cizích zemí. Není ale jasné, proč by jejich provozovatelé měli sedět v Radě České televize.