Čapí hnízdo se opět sune před soud

zdroj: Canva.com

Čapák je zpátky ve hře. Městský soud v Praze bude ve středu opět projednávat kauzu, v níž čelí obvinění bývalý premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Řeší se padesátimilionová evropská dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Babiš mluví o politické kampani, pro média to budou dvoudenní žně. Do soudní síně se i proto dostanou novináři a přihlížející pouze se vstupenkou.

Čapák na Valentýna

Městský soud v Praze bude 14. a 15. února projednávat už trochu ohranou kauzu Čapí hnízdo.

Obžalobě kvůli podezření ze zneužití padesátimilionové dotace na stavbu farmy čelí předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně a neúspěšná kandidátka do Senátu Jana Nagyová. Projednávání případu se táhne roky, Babiš kauzu označuje za umělou politickou kampaň.

O co tam vlastně šlo?

Babiš i Nagyová byli přitom v lednu 2023 nepravomocně osvobozeni, rozsudek ale ještě na podzim téhož roku zrušil odvolací soud. Babiš měl na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést společnost Farma Čapí hnízdo z firmy Agrofert, akcie pak měly být prodány jeho dětem a partnerce.

Podle žalobce to měl udělat kvůli tomu, aby si společnost sáhla na dotaci pro malé a střední podniky. Babiš tak měl napomáhat dotačnímu podvodu, Nagyová ho měla zprocesovat a poškodit finanční zájem EU.

Vrchní soud má pochybnosti

Andreji Babišovi hrozilo kvůli podvodu až deset let vězení. Soudce ale v lednu 2023 při osvobozujícím rozsudku konstatoval, že policie neprokázala záměr obžalovaných farmu z Agrofertu vyvést za účelem získání dotace.

Odvolací vrchní soud ovšem tvrdí, že soud nižší instance nemá řešit, co nastalo dřív, zda vyvedení farmy z Agrofertu, nebo nápad zajistit na ni dotaci, ale zda šlo celkově o podvodné jednání, kdy se z farmy uměle učinila firma, která najednou bez Agrofertu mohla dotaci získat. To se Čapímu hnízdu také podařilo a farma se pak po několika letech, kdy dotaci vyčerpala, opět vrátila do holdingu Agrofert.

Už máte vstupenky?

Pražský městský soud pro tuto mediálně zajímavou kauzu vyčlenil svou největší síň. Babiš prostě táhne. Do síně se tak novináři i přihlížející z řad veřejnosti dostanou pouze se vstupenkou. Ty se budou vydávat před každým jednacím dnem.

Platí, že kdo dřív přijde, ten dřív v síni zasedne. Zájem “být při tom” zvyšuje i fakt, že zvukový přenos z hlavního líčení soud nepovolí. Každopádně se výstupy od soudu dovíme.