Co se jí na Štědrý večer v okolních zemích

zdroj: Tescoma.cz

Štědrý večer je i v okolních státech České republiky spojen s bohatými tradicemi a pokrmy, které odrážejí kulturu a zvyky jednotlivých národů. Ačkoli se pokrmy mohou lišit, společným jmenovatelem je rodinná pohoda, láska a radost z oslavování Vánoc.

Každá země má své specifické tradice, které dělají tento večer nezapomenutelným. A také specifické menu.

Kapr, nebo řízek?

Pro Čechy je to hlavně řízek, nebo kapr, případně obojí. K tomu bramborový salát, ať už se šunkou či bez. Snad ve všech evropských zemích je Štědrý večer spojen s rodinnými setkáními, tradičními pokrmy a různými zvyky.

V tomto článku se zaměříme na to, co se jí na Štědrý večer v zemích okolo Česka, tedy v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Polsku.

Německo? Taky ryba

V Německu je Štědrý večer známý jako Heiligabend a je považován za nejdůležitější den Vánoc. Tradičně se na Štědrý večer podává ryba, často kapr nebo losos, většinou také bramborový salát.

K tomu se servíruje klobása, mnohé rodiny ale přecházejí na americkou tradici s pečeným krocanem, nebo upřednostňují o něco menší pečenou kachnu. Bramborový salát je každopádně o něco odlehčenější než ten český.

Rakušané jdou spíš po huse

V Rakousku je Štědrý večer také velmi významný a rodiny se i tady scházejí k bohaté večeři. Tradičním pokrmem je často pečená kachna nebo pečená husa, podávaná s knedlíky a zelím.

Na stolech se ale objevují i rybí pokrmy, zejména to bývá opět tradiční kapr. Kromě cukroví pečou Rakušané tradiční vánoční chléb.

Slovensko? Jako v Česku

I na Slovensku je Štedrý večer spojen s bohatou tradicí. Tradiční večeře se často opět skládá z kapra či řízku, který se často podává s bramborovým salátem.

Mezi další pokrmy, kterými se Slováci odlišují od české tradice, patří houbová polévka nebo zeleninový salát. V některých domácnostech se dodržuje tradice, kdy se na stůl pokládá seno jako symbol Ježíškova narození.

Křesťanské Polsko

V silně křesťanském Polsku je Štědrý večer známý jako Wigilia a je opět spojen s bohatou tradicí. A taky s bohatou tabulí. Tradiční večeře se v Polsku skládá z dvanácti chodů, které symbolizují dvanáct měsíců v roce.

Mezi pokrmy patří místní sledě, kapr, polévka z červené řepy na způsob boršče a různé zeleninové a houbové pokrmy. V Polsku je také pořád ještě obvyklé, že na stole je prázdné místo pro neočekávaného hosta.

Všechny tyto země včetně České republiky mají ale jedno společné. Po večeři v domácnostech následuje zpěv koled a rozbalování dárků. A je v podstatě jedno, kdo dárky přinesl.