Poruchy příjmu potravy: Mohou za ně sociální sítě?

zdroj: Freepik

Ačkoliv sociální sítě přinášejí mnoho pozitiv, je nutné být si vědom jejich potenciálních rizik, zejména v oblasti duševního zdraví. Aktivní přístup k jejich užívání a podpora mladých lidí mohou pomoci předcházet vzniku závažných poruch, jako jsou mentální anorexie nebo bulimie a další potíže s příjmem potravy.

Sociální sítě hrají stále významnější roli v životech mladých lidí. Bohužel se ukazuje, že mohou mít negativní dopady na duševní zdraví včetně zvýšeného rizika vzniku poruch příjmu potravy.

Podle americké psycholožky Jillian Lampertové z The Emily Program Foundation mohou být sociální sítě pro lidi s poruchou příjmu potravy opravdovou výzvou. "Neustálé vystavování se idealizovaným obrazům dokonalých těl a životů vrstevníků může vést k pocitům méněcennosti a touze napodobovat to, co vidí."

Kdo riskuje bulimii

Studie publikovaná v prestižním časopise Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry v roce 2020 podle svých autorů prokazuje, že nadměrné používání sociálních sítí je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku poruch příjmu potravy u dospívajících.

Výzkumníci zjistili, že každodenní více než dvouhodinová konzumace sociálních sítí zvyšuje pravděpodobnost rozvoje mentální bulimie nebo mentální anorexie až o 62 %.

Ráj nerealistických standardů

Jedním z hlavních problémů je, že sociální sítě často propagují nerealistické standardy krásy a úspěchu. Uživatelé jsou vystaveni neustálému proudu dokonalých, často digitálně upravených, fotografií a příspěvků, které mohou vést k pocitům nedostatečnosti a snahy o napodobování.

"Sociální sítě mohou fungovat jako katalyzátor pro rozvoj poruch příjmu potravy, protože vytvářejí prostředí, které neustále posiluje nezdravé postoje a chování vůči jídlu a tělu," vysvětluje britská klinická psycholožka Emma Woolfová z University of Oxford (Woolf, 2022).

"Mladí lidé, zvláště dospívající, mají tendenci srovnávat se s ostatními na sociálních sítích a toto srovnávání může vést k negativnímu vnímání vlastního těla a nezdravému chování, jako je omezování příjmu potravy nebo nadměrné cvičení," doplňuje americká psycholožka Jennifer Gaudianiová z Gaudiani Clinic (Gaudiani, 2021).

Džte ty diety

Dalším rizikovým faktorem je možnost snadného sdílení a šíření obsahu podporujícího poruchy příjmu potravy, jako jsou "thinspirační" příspěvky nebo výzvy k drastickým dietám. Tyto informace mohou být pro zranitelné jedince velmi nebezpečné.

Odborníci se shodují, že je důležité zvyšovat povědomí o těchto rizicích a učit mladé lidi, jak kriticky hodnotit obsah na sociálních sítích. Rodiče a pedagogové by měli být pozorní k případným změnám v chování dětí a dospívajících a včas vyhledat odbornou pomoc.

Pomůžou terapeut i živiny

A co dělat, když už potíže nastanou? Samozřejmě je nejlepší co nejdříve vyhledat odbornou pomoc, aby bylo jasné, jak je problém závažný. Také je nesmírně důležité věnovat zvláštní pozornost stravování. Tyto poruchy často vyžadují komplexní léčbu, která zahrnuje odbornou pomoc nutričního terapeuta.

Základem je zajistit dostatečný a vyvážený příjem živin. U mentální anorexie je cílem postupně zvyšovat energetický příjem a hmotnost, zatímco u bulimie je třeba zaměřit se na pravidelné a vyrovnané stravování, aby se zabránilo záchvatům přejídání a následného zvracení.

Vhodné je zařadit potraviny bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Dobré jsou například libové maso, ryby, vejce, ořechy, celozrnné pečivo, ovoce a zelenina. Tyto složky zajistí dostatečný příjem energie, vitaminů a minerálů potřebných pro obnovu a správné fungování organismu.