Pět domácích receptů proti kašli na letní období

zdroj: pikisuperstar on Freepik

Jde na vás i takto v létě kašel? Tyto přírodní léky a pět receptů na sirupy jsou skvělou volbou pro zvládání kašle během letních měsíců. Jsou nejen účinné, ale také snadno dostupné a šetrné k vašemu zdraví. Vyzkoušejte je a užijte si klidné a bezproblémové léto.

Letní období s sebou přináší zvýšený výskyt onemocnění dýchacích cest, jako je kašel. Namísto toho, abyste sáhnli po lécích z lékárny, tak je možné vyzkoušet léty ověřené přírodní prostředky, které si snadno připravíte z ingrediencí, jež najdete v domácí kuchyni či na zahrádce. V následujících pěti receptech vám představíme efektivní a přirozené způsoby, jak se zbavit nepříjemného kašle.

Citrónový meduňkový sirup

Citrón je bohatým zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitu, zatímco meduňka má uklidňující a dezinfekční účinky na dýchací cesty. Jako ingredience použijete tři citrony, hrst čerstvé meduňky a 200 mililitrů medu.

Citrony omyjte, oloupejte a vymačkejte z nich šťávu. Meduňku důkladně očistěte a nasekejte najemno. Šťávu z citronů, nasekanou meduňku a med smíchejte dohromady. Přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte uležet v chladničce po dobu alespoň dvou hodin. Sirup užívejte po lžičkách dle potřeby při kašli.

Zázvorový med s mateřídouškou

Zázvor je známý svými protizánětlivými účinky a mateřídouška pomáhá uvolňovat hlen v dýchacích cestách. Tento sirup vám pomůže snadno se zbavit kašle a překonat nemoc.

Jako ingredience použijete 100 gramů čerstvého zázvoru, 200 mililitrů medu a hrst čerstvé mateřídoušky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Mateřídoušku omyjte a nasekejte. Promíchejte nastrouhaný zázvor, nasekanou mateřídoušku a med. Přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte uležet v chladničce po dobu alespoň dvou hodin. Užívejte lžičku sirupu několikrát denně při kašli.

Pampeliškový med

Pampeliška je bohatým zdrojem vitaminu C a minerálů, které pomáhají posilovat imunitu a usnadňovat vykašlávání. Vytvořte si vlastní pampeliškový med proti kašli. Použijte hrst čerstvých pampeliškových květů a asi 200 mililitrů medu.

Pampeliškové květy důkladně omyjte a nechte oschnout. Květy rozmačkejte a smíchejte s medem. Směs přelijte do uzavíratelné sklenice. Nechte uležet v chladničce opět po dobu alespoň dvou hodin.

Cibulový sirup s tymiánem

Cibule má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které mohou efektivně potlačovat kašel. Tymiánem pak posílíte její účinek. K výrobě sirupu postačí jedna větší cibule, dvě lžíce čerstvého tymiánu, asi sto mililitrů vody a sto mililitrů medu.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Tymián důkladně omyjte a nasekejte najemno. Cibulová kolečka a tymián vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte mírně vařit po dobu deseti minut. Sceďte a do výluhu vmíchejte med. Přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Při kašlůi užívejte lžičku sirupu několikrát denně.

Brusinková šťáva

Brusinka je bohatým zdrojem vitaminu C a obsahuje také řadu dalších prospěšných látek, které mohou pomoci zmírnit kašel. K její výrobě potřebujete 200 gramů čerstvých nebo mražených brusinek, sto mililitrů vody a med dle chuti.

Brusinky důkladně omyjte a rozmixujte. Převařte a sceďte přes jemné sítko, abyste odstranili dužinu a semínka.
Výslednou šťávu přelijte do nádoby a dle chuti ji oslaďte medem. Uchovávejte v chladu a užívejte po lžičkách při kašli.