Pět nejlepších a nejrychlejších letních salátů

zdroj: Racool_studio on Freepik

Chcete se cítit v létě lehce? A to jak fyzicky, tak psychicky? Zkuste to přes lehké jídlo. Saláty, které vám představíme, jsou nejen rychlé na přípravu, ale také plné živin, které podporují zdraví i psychickou pohodu.

I mladí lidé generace Z, kteří třeba jinak nevaří, zde navíc mohou snadno experimentovat s různými ingrediencemi a přizpůsobit si recepty podle svých chutí. A užít si tak léto plné chutí a zdraví.

Zlehka a snadno

Léto je ideálním obdobím pro osvěžující a zdravé saláty, které nejenže chutnají skvěle, ale také podporují zdraví a dobrou náladu.

Mladí lidé generace Z hledají rychlé a jednoduché recepty na saláty, které si mohou snadno připravit doma. Nabízíme vám pět letních salátů, které vám odlehčí jak fyzicky, tak duševně.

Avokádový salát s rajčaty a okurkou

Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat jedno zralé avokádo, dvě středně velká rajčata a jednu okurku. Na ozdobu použijete čerstvou bazalku nebo koriandr. Nejprve avokádo rozkrojte, vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na kostičky.

Rajčata a okurku nakrájejte na malé kousky. Všechny ingredience smíchejte v míse, zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Tento salát je bohatý na zdravé tuky a antioxidanty, které podporují zdraví pokožky a duševní pohodu.

Cizrnový salát s paprikou a fetou

Pro tento salát si připravte jednu plechovku cizrny (400 g), jednu červenou papriku, 100 gramů feta sýru a jednu malou červenou cibuli. Dále budete potřebovat dvě lžíce olivového oleje, sůl, pepř a oregano podle chuti.

Nejprve důkladně propláchněte cizrnu a nechte ji okapat. Papriku a cibuli nakrájejte na malé kostičky. V míse smíchejte cizrnu, papriku, cibuli a rozdrobený feta sýr. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a oregano. Důkladně promíchejte. Cizrnový salát je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, což pomáhá udržovat energii a soustředění.

Melounový salát s mátou a limetkou

Na přípravu melounového salátu budete potřebovat 500 gramů vodního melounu, 100 gramů feta sýru, čerstvou mátu, šťávu z jedné limetky a sůl podle chuti.

Meloun nakrájejte na kostky a dejte do mísy. Fetu nakrájejte na malé kousky a přidejte k melounu. Poté přidejte nasekanou mátu a zakápněte limetkovou šťávou. Ochuťte solí a jemně promíchejte. Tento salát je nejen osvěžující, ale pomáhá také hydratovat tělo v horkých letních dnech.

Quinoa salát s avokádem a zeleninou

Na quinoa salát si připravte jeden šálek quinoy, dva šálky vody, jedno avokádo, jednu okurku a jednu papriku. Dále budete potřebovat šťávu z jednoho citronu, sůl a pepř podle chuti.

Quinou propláchněte a vařte ve vodě podle pokynů na obalu. Po uvaření nechte quinou vychladnout. Zeleninu nakrájejte na malé kousky a smíchejte ji s vychladlou quinoou. Přidejte nakrájené avokádo, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Quinoa je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů, které podporují celkové zdraví.

Zelený salát s jogurtovým dresinkem

Na přípravu zeleného salátu budete potřebovat jednu čerstvou hlávku salátu, jednu okurku, jedno avokádo, 200 gramů bílého jogurtu, jednu lžíci citronové šťávy, no a sůl a pepř podle chuti.

Salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Okurku a avokádo nakrájejte na plátky. V míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu, sůl a pepř na dresink. Všechny ingredience smíchejte a podávejte s jogurtovým dresinkem. I tento salát je svěží a lehký, ideální pro letní dny.