Co jedí děti v restauracích? Řízek, smažený sýr nebo palačinky

zdroj: Canva.com

Děti jedí v restauracích nejčastěji řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolky nebo sladké palačinky. Podle odborníků ale potřebují zdravější stravu, víc zeleniny, kvalitních sacharidů či bílkovin.

Dětská jídla nabízí víc než polovina restaurací, ve většině z nich jde ale jen o menší porce běžných pokrmů. Data z průzkumu Barometr FOOD zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Pestrý smažák

Až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček. Pro děti ale pak vybírají jinak. Rodiče se obvykle omezují na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, jako je právě řízek nebo smažený sýr s hranolkami.

Jídla navíc neobsahují důležité ingredience, jako je zelenina, kvalitní sacharidy či bílkoviny.

Horší výsledky?

Podle odborníků je v dětství vyvážená strava mimořádně důležitá. "Kvůli probíhajícímu růstu mohou nedostatky ve stravě negativně dopadat na zdraví v dospělosti," vysvětluje nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Eliška Selinger.

"Pokud dítě nemá přístup k vyvážené školní stravě, může mít i horší výsledky ve škole," řekla.

Pro děti se nevaří

Stravovací návyky vytvořené v dětství si podle ní lidé často udrží celý život. Nadváha či obezita zůstane víc než 80 procentům dětí i v dospělosti. Z průzkumu také vyplynulo, že ve 46 procentech restaurací se jídlo pro děti od pokrmů pro dospělé neliší.

Speciální pokrmy, které zohledňují alergie či intolerance, například lepku či mléka, má pro děti připraveno 39 procent restaurací, které byly v průzkumu osloveny. Sedm procent používá pro dětská jídla kvalitnější suroviny a 45 procent uvedlo, že dětská jídla méně solí.

Zkouknou to hygienici

Přesoleným jídlům se děti podle průzkumu SZÚ ale nevyhnou někdy ani ve školních jídelnách. "V roce 2023 téměř 80 procent českých školních jídelen v připravovaných pokrmech překračovalo doporučenou hodnotu soli," uvedl ředitel oboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Od příštího roku by měla platit pro školní jídelny nová pravidla, která určují složení pokrmů. "Hygienici kontrolují pestrost a vyváženost jídelníčku, dostatečný podíl čerstvé zeleniny a ovoce, obsah cukrů, tuků a soli, aby strava dětem poskytovala dostatek živin a podporovala zdravý životní styl," dodal Fošum.