Průzkum mezi více než 5 600 českými studenty ukázal, že každý čtvrtý mladý člověk navštěvuje fast foody minimálně jednou týdně. Největší motivací pro návštěvu je podle studie chuť jídla, následuje rychlost přípravy a cena.
Oblíbenými pokrmy jsou burgery, wrapy a kuřecí pokrmy. Mizivá dvě procenta studentů pak nenavštěvuje fast foody vůbec.
Fast není tabu
Každý čtvrtý student starší 15 let zavítá jednou až třikrát týdně do provozoven rychlého občerstvení, tedy do fast foodů. Další více než polovina mladých lidí tam chodí minimálně jednou za měsíc.
Pouze necelá dvě procenta fast foody nenavštěvují vůbec. Vyplynulo to z průzkumu mezi 5 628 studenty středních a vysokých škol, který v únoru a březnu uskutečnila společnost GTS Alive, vydavatel studentské průkazy ISIC.
Chuť i rychlost
Mladé lidi k návštěvě fast foodů nejvíc motivuje chuť tamní nabídky jídla, odpovědělo tak třicet procent studentů. V těsném závěsů se umístila rychlost přípravy pokrmů. Až na třetím místě figuruje cena.
Za jedno jídlo v provozovně rychlého občerstvení studenti nejčastěji utratí 101 až 150 korun. Poměrně výjimečné jsou útraty přes 200 korun, nebo naopak pod stovku.
A co se jí?
Ve fast foodech jsou zdaleka nejoblíbenější volbou studentů burgery. Za nimi následují wrapy a tortily, na třetím místě figurují kuřecí pokrmy, například křídla nebo stripsy. Až čtvrtá je pizza.
Zdravější alternativy včetně salátů se krčí s pěti procenty u dna tabulky, za nimi už jsou jenom dezerty. Dostupnost vegetariánských a veganských jídel je nakonec ve fast foodech důležitá jenom pro čtvrtinu studentů.
Když levněji, tak častěji
K ještě častější návštěvě provozoven rychlého občerstvení by studenty přiměly nižší ceny (42 procent), více slevových akcí (27 procent) nebo lepší kvalita jídla (15 procent). Třetina mladých lidí nejčastěji navštěvuje McDonald´s, čtvrtina KFC, pětina Bageterii Boulevard. S nižšími čísly pak následují UGO, Burger King či Pizza Hut.
O něco méně časté návštěvy fast foodů v rámci dotazované věkové skupiny uvádějí nejmladší studenti ve věku 15 až 18 let, zřejmě kvůli finanční náročnosti takového stravování. I v rámci této skupiny ale do provozovny rychlého občerstvení alespoň jednou týdně zavítá každý pátý student.