Nepropásněte letošní „chřestobraní“! Tento zdánlivě nenápadný sezónní zázrak najdete v obchodech a na tržnicích už od dubna. V kuchyni vás mile překvapí. A vaše jídla budou díky němu mnohem rafinovanější.
Tímto článkem jistě potěšíme všechny gurmány, kteří chřest milují a těší se každý rok na jeho sezónu. Je poměrně krátká, o to víc je třeba si tuto jemnou lahůdkovou zeleninu vychutnat.
Způsobů, jak to udělat, je spousta a my vám ty nejoblíbenější představíme. Zároveň doufáme, že pro chřest nadchneme i ty, kteří s ním ještě neměli tu čest dost možná jen proto, že se bojí jeho přípravy nebo ho z neznalosti podceňují.
Bílá, zelená i fialová
Křehké výhonky v bílé, zelené i fialové barvě jsou v prodeji, respektive objevují se v našich jídelníčcích, zhruba od poloviny dubna do konce června. Bílý chřest s jemnější nasládlejší chutí se skvěle hodí do polévek, zeleninových salátů, těstovin i na zapékání.
Zelený chřest, který má plnější chuť a je méně sladký, přidejte ho do rizota, těstovin nebo třeba do slaných koláčů. Můžete ho jíst i syrový, svou chutí připomíná hrášek. Fialový chřest je také příjemně sladký a díky nevšední barvě dodá šmrnc každému jídlu.
Příprava chřestu
Zelený chřest loupat nemusíte, pouze silnější výhonky. Bílý chřest ale oloupejte vždy, jinak vám jeho vlákna uvíznou mezi zuby. Chřest zbavte dřevnatých konců odkrojením posledních 2–3 centimetrů.
Čerstvý chřest má příjemně nasládlou chuť, postupem času ale začíná hořknout a už si na něm tolik nepochutnáte. Čerstvost poznáte nejlépe ohnutím. Nesmí být gumový, ten opravdu čerstvý se rozlomí. Napoví i hlavičky, které by měly být pevné a uzavřené.
Tepelná úprava
Co se týče tepelné úpravy chřestu, stačí jej krátce spařit nebo 3 až 4 minuty povařit v osolené vodě s muškátovým oříškem nebo
pár kapkami citronu (čas je orientační, záleží na tloušťce stonků). Ideální je vařit stonky nastojato v hrnci tak, aby hlavičky vykukovaly nad hladinu. Díky tomu zůstanou křehké a nerozvaří se.
Pokud nebudete chřest po uvaření dále zpracovávat nebo ihned podávat, zchlaďte ho v ledové vodě, aby si uchoval svěží barvu.
Skladování
Chřest skladujte v lednici při +2 až +4 °C, kde vydrží až 7 dnů. Nemá ale rád světlo, můžete ho například zabalit do utěrky, aby zůstal v temnu.
Mimochodem, už jste někdy zkoušeli chřestové rizoto? Recept najdete na stránkách Tescoma.cz.