Nepobrala sice tolik krásy jako její vrstevníci krokus, sněženka a petrklíč, přesto k poslům jara rozhodně patří. I když ji vnímáme spíš jako plevel a přehlížíme, čím vším nám může být prospěšná, je kopřiva mezi jarními bylinkami nenápadnou královnou.
Plevel, nebo malý zázrak? Kopřiva je neuvěřitelně všestranná. Její místo je samozřejmě v kuchyni, kde ji využijete do slaných i sladkých pokrmů, vyrobíte z ní sirup nebo uvaříte jarní čisticí čaj.
Využívá se i v kosmetice, její odvar například slouží jako vlasová voda nebo kúra podporující růst a zamezující vypadávání vlasů. A své místo má i v zahradách, kde slouží jako potrava pro housenky běžných i vzácných motýlů.
Do kompostu? I ke králíkovi
Jeden z nich, babočka kopřivová, po ní dokonce získal i své druhové jméno. Z kopřivy vyrobíte kvalitní přírodní hnojivo a lze ji přidat do kompostu jako aktivátor rozkladných procesů.
Dnes už většinou není králičí maso běžnou součástí jídelníčku. A přitom je spolu s jehněčím a kůzlečím zdravou pochoutkou, která má velmi nízký obsah tuku i cholesterolu. Připravte si ho originálně, třeba s hořčičnou omáčkou, jejíž chuť vás mile překvapí.
Servírovaný s kopřivovo-česnekovými špeclemi bude lahodit nejen chuťovým buňkám, ale i očím. Celý recept najdete na Tescoma.cz.