Jednou z jistot, na které se můžeme spolehnout, je probouzení přírody na jaře. A to se týká jak zvířat, tak třeba i bylin. Málokterý název léčivé bylinky přitom vyvolává tak zajímavou představu jako medvědí česnek.
Říká se, že jeho vůně láká čerstvě probuzené medvědy, aby kromě skvělé chuti využili také jeho přirozené léčivé a ozdravné účinky.
Chutná medvědům i dětem
Rostlinky vyrůstají brzy na jaře ještě před olistěním stromů, a tak získají dostatek světla k tomu, aby v květnu vykvetly a zaplavily les silnou česnekovou vůní. V tu chvíli už listy ztrácí svoji sílu a vadnou.
Přirozeně rostou ve vlhkých a stinných, zejména lužních a listnatých lesích v blízkosti potoků, ale daří se jim i v parcích a zahradách. V přírodních rezervacích je medvědí česnek chráněný, je však i řada dostupných nalezišť, do kterých jeho vášniví příznivci vyráží v pravý čas a vrací se domů s plnými košíky tohoto zeleného jarního zázraku.
Neplést s konvalinkou
Při sběru je třeba dát velký pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, nebo dokonce prudce jedovatým ocúnem jesenním, od kterých se medvědí česnek odlišuje zejména svou charakteristickou vůní. Čím je tedy medvědí česnek tak výjimečný?
Bylinka obsahuje alicin, který působí proti některým bakteriím, virům a plísním. Dříve se používala k posílení imunity, léčbě respiračních onemocnění, při trávicích obtížích a ke snížení vysokého krevního tlaku. Listy i stonky mají typickou česnekovou vůni, z dechu jsou však cítit o něco méně.
Nejprospěšnější je jíst listy česneku syrové, například jako součást pomazánek a salátů, nebo nasekanými listy ochutit již uvařené jídlo. Výborně se však hodí i na vaření a pečení, do polévek, masových pokrmů a sezonních nádivek.
Základem je pesto
Jestli už máte hlad jako medvěd, připravte si chutný a zdraví prospěšný pokrm z tohoto zeleného přírodního pokladu. Základem většiny receptů je pesto z medvědího česneku.
Investovat čas do jeho výroby se vskutku vyplatí, protože ochutí mnohé pokrmy a v časové tísni poslouží jako vynikající omáčka na těstoviny. Správně uskladněný v mrazničce vydrží i několik měsíců. Návod na to, jak si připravit pesto z medvědího česneku, najdete na stránkách Tescoma.cz.