Zkouškové? Co jíst na energii a soustředění

zdroj: benzoix on Freepik

Zkouškové, nebo snad ještě podzimní maturita? Vstup do dospělosti není vůbec jednoduchý. A s každými zkouškami, které nás na téhle cestě čekají, přichází nepříjemný stres, nedostatek spánku a často taky peněz.

To vše může vést k tomu, že budete mít velké problémy s jídlem. Chuť na sladké je přitom v takovém období skutečně pochopitelná. Je ale tak těžké nalézt i zdravější alternativy?

Rizika špatného stravování

Nevhodné stravování v náročných obdobích může mít vážné důsledky. Nedostatek energie a problémy se soustředěním jsou ještě ty nejmenší. Kvůli monotónní a nezdravé stravě mohou vznikat další zdravotní problémy, jako je porucha spánku, zažívací obtíže, poklesy imunity nebo dokonce psychické potíže.

Monotónní strava, která je typická především pro studenty v předzkouškových obdobích, pak vede k únavě, bolesti hlavy, poruchám pozornosti, problémům s pamětí a špatné náladě.

Strava na nervy a na hlavu

Jelikož studium a zkouškové období kladou obecně obrovské nároky na fyzické i psychické nasazení, je potřeba tomuto zatížení přizpůsobit i stravu. Nejde jen o to, abychom jedli, ale hlavně o to, co jíme.

Zaměřte se proto na komplexní sacharidy. Jde například o celozrnné obiloviny, které tělu poskytují stabilní a dlouhodobý přísun energie. Oproti jednoduchým cukrům z bílého pečiva nebo sladkostí totiž do těla dodávají i důležité živiny jako vlákninu, vitaminy a minerály. Skvělou volbou jsou například ovesné vločky, bulgur nebo quinoa.

Doplňte bílkoviny

Kvalitní bílkoviny, jež obsahuje libové maso, ryby, vejce, luštěniny nebo ořechy a semena, pomáhají udržet energii a pozornost díky pomalu se uvolňujícím živinám.

Bílkoviny navíc podporují obnovu svalové hmoty a pomáhají při hojení drobných poranění.

Nezapomeňte na zdravé tuky

Omega-3 mastné kyseliny, které najdeme v mase ryb, ořechách nebo lněném semínku, jsou skutečnými superpotravami pro mozek.

Díky nim může naše tělo lépe fungovat, zvyšuje se schopnost soustředění a paměti. Zdravé tuky mají také protizánětlivé účinky.

Přidejte ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, imunitu a celkové zdraví.

Navíc obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a pocit sytosti.

Dostatek tekutin? Ale bez stimulantů

Pití dostatečného množství vody a jiných nesycených nápojů je klíčové pro udržení fyzického i psychického zdraví. Dobře hydratované tělo funguje mnohem lépe a dokáže zvládat stres výrazně lépe.

Je ale dobré omezit či úplně vynechat kávu, energetické nápoje a alkohol. Tyto stimulanty sice mohou poskytnout krátkodobý efekt, ale v dlouhodobém horizontu organismus více vyčerpávají a oslabují.