Školství? Teď se řeší ministrovo bydlení

zdroj: Facebook Mikuláše Beka

Nejdražší bydlení ze všech členů vlády dostalo opět pod tlak ministra školství Mikuláše Beka. Bek kritiku odmítá, cena měsíčního pronájmu je podle něj adekvátní. Opět se tak otevřela debata o náhradách na bydlení pro členy vlády.

Řešit bychom ale raději měli stav českého školství. Bek je třetím ministrem školství Fialovy vlády, příliš úspěchů za sebou rozhodně nemá.

Vzdělávání jako upozaděná priorita

Jedno z největších zklamání současné vlády. Tak by se dalo ohodnotit působení Mikuláše Beka na pozici ministra školství. Fialova vláda o vzdělávání v kampani mluvila jako o své prioritě, realita je ale jiná.

Původní ministr školství alespoň s nějakou vizí Petr Gazdík musel kvůli kauze Dozimetr odstoupit, nahradil ho už úspěšně zapomenutý Vladimír Balaš. Po něm se do funkce dostal právě Bek, od kterého se vzhledem k jeho erudici a zkušenostem čekaly lepší výsledky. Místo toho se nyní řeší kauza jeho bydlení.

Nejdražší ze všech ministrů

Ministr Bek musí vysvětlovat, proč má nejdražší služební bydlení ze všech členů vlády. Vyplácená náhrada na jeho přechodné ubytování v Praze daňové poplatníky stojí měsíčně 57 105 korun.

Podle Beka je vše v pořádku, cena pronájmu odpovídá velikosti bytu i lokalitě. To ovšem opoziční, ale i některé vládní politiky od kritiky rozhodně neodradí. Za předražené bydlení totiž současní vládní politici v minulém funkčním období z opozičních lavic kritizovali bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou.

Furt řešíme to samé

Je třeba vnímat, že kauzu Bekova bytu intenzivně komunikuje především deník MF DNES, který ještě donedávna patřil do firem ze svěřenských fondů Andreje Babiše. To ale rozhodně neznamená, že by se jednalo o nějakou nesmyslnou účelovku.

Diskuze o náhradách na bydlení pro politiky se pořád dokola opakuje, už je možná nejvyšší čas na úpravu pravidel. Bek se logicky odvolává na svou rodinu, kvůli které potřebuje větší byt. Podobné, někdy i legitimní argumenty ale v dnešní zrychlené době často zapadnou.

Čekali jsme víc

Místo Bekova bydlení bychom ale rozhodně měli řešit stav českého školství. Vláda nepřišla s žádnou významnou reformou, všichni máme ještě v paměti chaos ohledně přijímacích řízení v minulém roce či narychlo spíchnutý systém pro online přihlášky na střední školy.

Vláda se také musela vypořádávat s protesty pedagogů, ti mimo jiné bojovali i za lepší podmínky pro své nepedagogické kolegy. Ke vzdělávání se vláda bohužel nechová jako ke své prioritě. A Bek je pod tím jako ministr školství jednoznačně podepsán. Nemá to jednoduché, rozhodně ale nenaplnil do něj vkládané naděje.

Do Senátu už raději ne

Vyčítáno mu také bylo, že sedí na několika židlích. Kromě pozice ministra je totiž také senátorem. Bek by letos měl post obhajovat, uznal ale, že už by to bylo moc. V případě jeho kandidatury by se totiž dalo očekávat, že proti němu ANO povede silnou protivládní kampaň.

Bek je respektovaným bývalým rektorem Masarykovy univerzity, působením ve vládě Petra Fialy si ale příliš nepomohl. To automaticky neznamená, že je jeho politická kariéra u konce.

Víc mu ale asi seděla pozice ministra pro evropské záležitosti, kde nebyl tolik na očích. Ministerstvo školství je náročný resort a rozhodně mu jako “prioritě vlády” nepomáhá, že se na něm během jednoho funkčního období protočí tři ministři. Zvlášť, když u toho třetího řešíte hlavně předražené bydlení.