U přijímaček na lékařskou fakultu se zřejmě podvádělo

zdroj: Freepik

Někteří z uchazečů o studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze nejspíš podváděli při přijímacích zkouškách, které probíhaly ve čtvrtek 13. června. Fakulta to začala řešit poté, co se na sociálních sítích přiznala jedna ze studentek, ke které se začali přidávat další úspěšní uchazeči.

V průběhu písemné zkoušky prý odcházeli na toaletu s telefonem a tam si dohledávali správné odpovědi do testu.

Podvod? Zatím to řešíme

Děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petr Widimský vydal v pátek prohlášení, v němž připouští, že škola dostala 14 stížností na průběh 1. kola přijímacího řízení, není ale podle něj jasné, zda se skutečně podvádělo.

"Žádná ze stížností není natolik konkrétní, aby bylo možno vyslovit podezření na podvod u konkrétního uchazeče," napsal děkan. Vedení fakulty se ale podle něj situací zabývá a informovalo o ní rektorku Univerzity Karlovy.

Na záchodě v Kongresáku

První kolo přijímacího řízení na 3. Lékařskou fakultu probíhalo ve čtvrtek 13. června v Kongresovém centru Praha. Do všech studijních programů fakulty bylo podle rektora celkem přihlášeno 2893 uchazečů. Do druhého kola jich postoupilo 696.

Podle studentů, kteří si na průběh přijímacích zkoušek stěžovali, bylo v průběhu 1. kola přijímacího řízení umožněno uchazečům odcházet na WC. Tam si pak googlili správné odpovědi.

Důstojné zacházení?

Rektor fakulty Petr Widimský se obhajuje tím, že škola tím respektovala jejich "fyziologické potřeby, a tedy i právo na důstojné zacházení".

"Všichni stěžující předpokládali, že odchod na WC se rovná podvodu, neboť si tam dotyční zjišťují správné odpovědi např. na ukrytém mobilním telefonu. Žádná ze stížností však není natolik konkrétní, aby bylo možno vyslovit podezření na podvod u konkrétního uchazeče," píše v prohlášení Widimský.

Poněkud zvláštní způsob

Jiné lékařské fakulty Univerzity Karlovy mají přitom koncipované přijímací řízení ze tří předmětů tak, že je po každém z testů pauza, aby si mohli uchazeči dojít na toaletu. V Kongresovém centru podle vyjádření studentů byly zkoušky v tříhodinovém bloku bez přestávky.

@timea_t4 Prijímačky na 3.LF univerzity Karlovy boli čistá fraška… zdieľam preto, lebo dotyčný/ná si myslí, že je nevypátrateľný a digital footprint neexistuje😂ja nemôžem byť šťastnejšia, že na poslednú chvíľu som si tam prihlášku predsalen nepodala #student #fypシ #fyp #foryou #medicina #univerzitakarlova #study #medschool #medicina ♬ oh my god bruh oh hell na man

"Organizace přijímacího řízení se provádí dlouhodobě nastaveným postupem, který nebyl v posledních sedmi letech měněn. V průběhu přijímacího řízení neobdrželo vedení fakulty ani vedoucí jednotlivých poslucháren žádné informace k podezření z podvádění," konstatuje v prohlášení děkan.

"Přes poněkud zvláštní způsob vzniku série stížností se vedení fakulty situací dále vážně zabývá." Konečné stanovisko ke stížnostem fakulta podle děkana zaujme po skončení celého přijímacího řízení, tedy do 21. června.