Studentské dilema: Dojíždět, nebo bydlet na koleji?

zdroj: Canva.com

Dojíždění na vysokou školu je dnes už i v České republice běžnou praxí. A i ta má samozřejmě své výhody i nevýhody. Každý student by měl zvážit své možnosti a preference, aby našel nejlepší řešení pro své potřeby. I v tomto případě jde hlavně o finance.

Ať už se rozhodne pro dojíždění, nebo bydlení na kolejích, je důležité, aby student věděl, co se mu vyplatí, a nezadlužoval se zbytečně tím, že se přepravuje z místa na místo, nebo naopak tím, že platí vysoké sumy za bydlení.

Dopravní dilema

Vysokoškolské studium je pro mnoho mladých lidí klíčovým obdobím, které formuje jejich budoucnost. V České republice se stále víc studentů rozhoduje dojíždět za vzděláním, což s sebou nese řadu výhod i nevýhod.

V tomto článku se zaměříme na aktuální statistiky dojíždění, náklady spojené s dopravou a porovnáme je s náklady na bydlení na kolejích.

Kolik studentů dojíždí?

Podle posledních statistik Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se více než 40 % českých vysokoškolských studentů rozhoduje dojíždět do škol.

Tento trend je častější zejména mezi studenty, kteří studují na univerzitách ve větších městech, jako jsou Praha, Brno nebo Plzeň. Mnozí studenti preferují zůstat v rodném městě, kde mají zázemí a rodinnou podporu.

Náklady na dojíždění

Ani pro studenty není doprava vůbec levná záležitost. Náklady na dojíždění se liší v závislosti na vzdálenosti a způsobu dopravy. Průměrné měsíční náklady na dojíždění se pohybují mezi 1 500 a 2 500 korunami. Tato částka zahrnuje cestovné, tedy nejčastěji náklady na dopravu vlaky nebo autobusy, přičemž studenti často využívají slevy na jízdné.

Pro studenty, kteří dojíždějí autem, stejná částka zahrnuje náklady na palivo a parkování mohou výrazně zvyšovat. A celkově je nutné také zohlednit čas, který člověk na cestách stráví. V některých případech to může být až několik hodin denně.

Bydlení na kolejích

Alternativou k dojíždění je často bydlení na kolejích. Koleje nabízejí studentům cenově dostupné ubytování a možnost být blízko školy. Průměrné náklady na ubytování na kolejích se ale pohybují mezi 3 000 a 5 000 Kč měsíčně, v závislosti na lokalitě a standardu ubytování.

Velkou výhodou je tu ale samozřejmě blízkost k univerzitě, společenský život ve městě, možnost poznat nové lidi a zapojit se do studentského života. A pak je tu i ona časová úspora, tedy méně času stráveného na cestách. Pokud tedy stejný čas nestrávíte v hospodách, což bývá časti i dražší.

Co se víc vyplatí

Při rozhodování mezi dojížděním a bydlením na kolejích je důležité zvážit nejen finanční náklady, ale i osobní preference a životní styl. Pro některé studenty může být dojíždění výhodné, pokud mají stabilní zázemí doma a chtějí ušetřit na nákladech za bydlení.

Na druhou stranu, pro studenty, kteří chtějí plně využít studentského života a mít větší flexibilitu, může být bydlení na kolejích lepší volbou.