Jak se liší nástupní platy absolventů

zdroj: tonodiaz on Freepik

Nástupní platy absolventů středních a vysokých škol v České republice se liší podle oboru a regionu. Technické obory obvykle nabízejí vyšší platy než humanitní, a to jak na úrovni středních, tak vysokých škol.

Vzhledem k dynamice trhu práce a rostoucímu zájmu o technické profese se očekává, že platy v těchto oblastech budou i nadále růst. Pro absolventy je tedy důležité nejen zohlednit výši platu, ale také možnosti profesního rozvoje a další benefity, které zaměstnavatelé nabízejí.

Techniku, nebo humanitní obor?

V České republice se nástupní platy absolventů středních a vysokých škol liší podle oboru vzdělání, regionu a dalších faktorů. V posledních letech se situace na trhu práce hodně vyvíjí.

Česko si navíc pořád drží punc země s rekordně nízkou nezaměstnaností, což ovlivňuje i výši platů. Nástupní platy absolventů středních a vysokých škol se každopádně výrazněji liší, pokud srovnáváme technické a humanitní obory.

Absolventi středních škol

U středních škol je samozřejmě rozdíl i v dosaženém vzdělání, tedy zda máte maturitu, či nikoli. V Česku absolventi středních škol po maturitě, tedy ve věkové kategorii 18 až 20 let, dostávali v roce 2023 podle magazínu Alma Career průměrnou mzdu ve výši 33 958 korun.

Lépe jsou na tom absolventi v technických oborech, jako je například strojírenství a elektrotechnika. Nižší nástupní platy jsou i u středoškoláků v humanitních oborech, jako jsou sociální práce či administrativa.

Jak jsou na tom vysokoškoláci?

U absolventů vysokých škol je situace obdobná, avšak platy jsou zpravidla vyšší. Po dokončení magisterského vysokoškolského vzdělání, tedy obvykle ve věku 22 až 25 let, absolventi podle Alma Career reálně dostávají průměrně 41 439 korun, což je zhruba 2 tisíce pod průměrnou mzdou v roce 2023.

Ale i tady se to samozřejmě hodně liší podle oboru. V IT a na manažerských pozicích typu junior projektový manažer či obchodní nebo marketingový manažer jsou částky vyšší, ve školství a v administrativě opět nižší.

A kde pracujete?

Dalším faktorem, který ovlivňuje nástupní platy, jsou samozřejmě regionální rozdíly. V Praze a dalších velkých městech jsou platy obvykle vyšší než v menších městech a na venkově. U vysokoškoláků v IT pozicích se v Praze pohybují mzdy pro absolventy i nad úrovní 50 tisíc korun měsíčně. Pracovníků v technologiích je totiž stále obecně nedostatek.

Pokud chcete mít vysoký příjem jako zaměstnanec, je tedy ideální vystudovat vysokou školu v technickém oboru a pracovat v Praze. Hlavní město ale představuje na druhou stranu nejvyšší náklady jak na bydlení, tak na stravu a zábavu. Potřeba je také dodat, že studium technických oborů bývá náročnější než těch humanitních.