Šéf Seznamu či Alzy: Znáte další miliardáře bez titulu?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Může se v Česku stát člověk miliardářem i bez vysokoškolského vzdělání? Ano, může. A dokonce máme příklady úspěšných podnikatelů, kteří mají pouze základní vzdělání. Každý příběh je jiný. Někdo nedokončil školu kvůli potřebě věnovat se naplno podnikání, někoho to jednoduše nenaplňovalo.

Například Ivo Lukačovič a Aleš Zavoral potvrzují, že mezi nejbohatší Čechy můžete patřit i bez vysoké.

Raději do praxe

Chcete uspět ve světě byznysu, ale nejde vám to ve škole? Rozhodně nezoufejte, nejste sami. Existuje řada světových i českých příkladů úspěšných podnikatelů, kterým se více či méně záměrně nepovedlo dokončit vysokou školu.

Dva z nich dokonce patří mezi dvacet nejbohatších Čechů a Češek. Řada úspěšných lidí dává před trávením času ve školních lavicích přednost praxi a co nejrychlejší realizaci svých nápadů.

Nedokončili, vydělávali

V Českém prostředí je zřejmě nejznámějším příkladem zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič. Jeho rozhodnutí nedokončit ČVUT bylo evidentně na místě, Seznam si podle české mutace Forbesu stále drží pozici největší tuzemské internetová firmy.

Loni zvýšil zisk před zdaněním o šest procent na 1,36 miliardy korun. ČVUT nedokončil ani zakladatel Alzy a další úspěšný miliardář bez vysokoškolského vzdělání Aleš Zavoral.

Studium kvůli babičce

Zakladatel letenkového portálu Kiwi.cz Oliver Dlouhý studoval informatiku, ekonomku, filozofii a byznys, v žádném oboru se ale nedostal ani do druhého semestru. Jak prozradil v rozhovoru pro Novinky.cz, snažil se vlastně pouze kvůli babičce, která hodně toužila po tom, aby její vnuk získal vysokoškolský titul.

To se mu sice nepodařilo, určitě na něj ale byla pyšná i tak. Spoluzakladatel společnosti Socialbakers Jan Řežáb dokonce nedokončil ani střední školu. Má tak pouze základní vzdělání. I tak se ale stal miliardářem.

Čupra to nenaplňovalo

Dokončit studium na Vysokém učení technickém v Brně se nepodařilo ani zakladateli Slevomatu a Rohlíku Tomáši Čuprovi. Prostě a jednoduše ve studiu neviděl přínos, raději se tak vrhl na podnikání.

John Vanhara (dříve Jan Vaňhara) zase nedokončil studium tělocviku a češtiny na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. To mu ale nezabránilo, aby se v USA stal úspěšným podnikatelem.

Ani Baťa ho nepotřeboval

A pak je tu samozřejmě ještě nejznámější český podnikatel Tomáš Baťa. Tomu se bez vysokoškolského titulu podařilo vytvořit firmu, která se prosadila v Česku i ve světě.

Vyučil se obuvníkem a řemeslu zasvětil celý svůj život. Bez manažerského vzdělání na jakékoli prestižní univerzitě vybudoval nejen světovou firmu, ale i úspěšnou politickou kariéru.