Na kolik vlastně přijde studium na vysoké škole

zdroj: Freepik

I když se to na první pohled nemusí zdát, i studium na vysoké škole v České republice představuje značnou finanční investici. Ta se však ve většině případů nakonec vyplácí v podobě lepších pracovních příležitostí a vyšších příjmů.

Je důležité, aby si studenti před zahájením studia důkladně zvážili své možnosti a připravili si rozpočet, který zahrnuje všechny náklady spojené se studiem. S pečlivým plánováním a rozumným hospodařením mohou dosáhnout úspěchu jak v akademickém, tak profesním životě.

Užitečná investice?

Studium na vysoké škole v České republice je pro mnoho studentů důležitým krokem k dosažení jejich profesních cílů. Je však důležité si uvědomit, že náklady na studium se mohou značně lišit v závislosti na typu školy, místě studia a životním stylu studenta.

Tento článek se zaměří nejen na průměrné náklady spojené se studiem na vysoké škole včetně ubytování a dalších výdajů, ale měl by také odpovědět na otázku, zda se investice do vzdělání vyplatí.

Soukromá, či veřejná?

Co se týče nákladů na studium, tak je zásadní vědět, že v Česku existují dva hlavní typy vysokých škol, veřejné a soukromé. Veřejné instituce jsou financovány státem a většina studentů neplatí školné, pokud tedy studují v řádném studijním programu.

Pokud student překročí standardní délku studia, musí platit školné, které se dnes pohybuje i kolem 50 tisíc korun za rok. Soukromé vysoké školy jsou samozřejmě dražší, ale zase se na ně lépe dostanete. Školné se na nich může pohybovat od 60 tisíc až třeba do 200 tisíc korun za rok.

Kde budu bydlet

Další významnou položkou v rozpočtu studenta je ubytování. Nejlevnější vyriantou, pokud tedy nebydlíme blízko školy v bytě či domě u rodičů, bývá zpravidla ubytování na kolejích. Ceny na těch českých se pohybují od 2 000 až do 5 000 a víc měsíčně, v závislosti na lokalitě, kvalitě a typu pokoje.

V univerzitních městech se pak také samozřejmě nabízí podnájem. To ovšem zase opět bývá ta dražší varianta. Ceny za pronájem jednopokojového bytu v Praze se pohybují od 10 000 korun měsíčně, zatímco v menších městech mohou být ceny nižší, někde i kolem 6 000 korun.

A co další náklady?

Kromě školného a ubytování by si studenti měli být vědomi dalších nákladů. Určitě budou jíst a při studiu i něco vypijí. Průměrné měsíční náklady na stravu se opět podle lokality a náčnosti daného studenta pohybují od 3 000 do 5 000 korun. Pak jsou tu ceny jízdného, které se liší podle města, ale studenti často využívají studentské slevy na MHD. Měsíční jízdné se tak může pohybovat od 500 korun až do několika tisícovek.

Nakonec jsou tu studijní materiály a různé pomůcky. Knihy, učebnice a další materiály mohou stát kolem 1 000 až 2 000, ale většinou se nakupují nárazově a vydrží nejméně celý semestr. Pokud vše sečteme, tak se celkové měsíční náklady na studium na vysoké škole v České republice mohou pohybovat přibližně od 10 tisíc do 20 tisíc. Roční náklady pak mohou dosáhnout částky od 120 tisíc do 240 tisíc korun.

Většinou se vyplatí

Protože nejde o málo peněz (a to jsme se drželi hodně při zemi), měla by být jedním z klíčových faktorů, které by studenti měli zvážit, návratnost investice do vzdělání. Vysokoškolské vzdělání obvykle zvyšuje šance na zaměstnání a může vést k vyššímu platu.

Podle statistik mají absolventi vysokých škol průměrně vyšší mzdy než ti, kteří mají pouze středoškolské vzdělání. Mnoho profesí, zejména v oblastech, jako je zdravotnictví, inženýrství a informační technologie, vyžaduje vysokoškolské vzdělání a nabízejí atraktivní platové ohodnocení. Plno lidí ale školu začne a nedokončí. Většinou to ale nebývá z finančních důvodů.