Když je tábor jako nábor. Do armády

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Česká armáda stárne a potřebuje zaujmout novou generaci. Pro středoškoláky, kterým už bylo osmnáct let, proto vymyslela dobrovolné čtyřtýdenní vojenské cvičení, za které mohou dostat téměř třicet tisíc korun.

Po jeho absolvování se kromě finanční odměny také stanou vojáky v záloze. Armáda si od projektu slibuje, že osloví mladou generaci a zároveň získá nové záložáky i profesionální vojáky.

Tak trochu jiný tábor

Mladí lidé potřebují peníze, armáda zase nové členy. A tak vznikl pilotní projekt dobrovolného vojenského cvičení pro plnoleté středoškoláky. Jeho cílem je přiblížit armádu mladé generaci a nalákat ji na vstup do armády.

Armáda stárne, podobné projekty jsou tedy nutné. Po absolvování cvičení se středoškoláci stanou vojáky v záloze. V armádě doufají, že získají nejen záložáky, ale také nové profesionály.

Vydržíž? Dostaneš třicku

Letošního nultého zkušebního ročníku se od 22. července ve výcvikových prostorech Libavá a Hradiště účastní 127 vybraných středoškoláků. V případě, že výcvik dokončí, mohou si přijít na krásných 30 tisíc korun.

Armáda ale počítá s tím, že všichni účastníci až do 14. srpna zkrátka nevydrží. Může z toho tak být hezká, ale pro někoho i nezdolatelná letní brigáda. Přihlásit se mohl každý plnoletý středoškolák s čistým rejstříkem.

Jak přežít v lese

A co se na “vojenském táboře” děje? Stezku odvahy tam nahrazuje trochu drsnější taktické cvičení. Před závěrečným složením vojenské přísahy musí pak středoškoláci například přežít noc v lese.

Nejde ale čistě jen o vojenský dril. Armáda i na vojenském táboře myslí na potřeby a styl života mladých, v ubytovacích zařízeních proto mají k dispozici WiFi a můžou se spojit s rodinou.

Bránit Česko? Raději ne

Armádním velitelům je jasné, že mladé posily potřebují víc než kdy jindy. Po dlouhé době míru máme v Evropě válku. Ukrajinci v ní ukazují, jak důležitá je odvaha a nasazení obyčejných občanů, kteří bojují proti silnějšímu agresorovi.

Podle průzkumu ze září 2023 by naši zemi šlo aktivně bránit pouze 39 % Čechů. Armáda si tak potřebuje vychovat novou generaci, která bude ochotna k obraně naší suverenity nasadit vlastní život.