Pět rad, jak ukočírovat vlastní finance

zdroj: senivpetro on Freepik

Chcete se orientovat ve světě osobních financí? Máme pro vás pět základních receptů, jak se neztratit ve finanční džungli. Stačí dodržovat naprosto základní pravidla a poučky, ve výsledku to není žádná velká věda.

Důležité je plánovat, nepanikařit a nezapomínat na sebevzdělávání. Myslet je třeba hlavně na budoucnost. A také na to, že ne každou veřejně dostupnou radu odborníků je dobré slepě následovat.

Vytvořte si a hlídejte rozpočet

Naprostým a nutným základem je si na začátku všechno dobře promyslet a sestavit si rozpočet. Pro sestavení rozpočtu je samozřejmě nutné znát své příjmy a výdaje. Vypočítat si měsíční úspory je jednoduché, stačí od příjmů odečíst výdaje.

Především na výdajové části je třeba myslet i na zdánlivě menší položky, které se ale ve výsledku nasčítají. Ať už se jedná o návštěvy barů a restaurací nebo třeba poplatky za streamovací platformy.

Nepodceňte finanční rezervu

Ne všechno se dá samozřejmě dopředu naplánovat, pro takové případy se v rozpočtu ve výdajové části myslí na rezervu. Její výše se bude odvozovat od příjmů každého z nás, platí ale nějaké základní poučky.

Odborníci doporučují nouzovou rezervu ve výši tří až šesti měsíčních platů. Na vytvoření a udržení rezervy je ale potřeba systematicky pracovat. S rozbitím pračky či dočasnou ztrátou práce se pak budete vypořádávat mnohem klidněji.

Pozor na dluhy

Zadlužování bychom se měli pokud možno úplně vyhnout. Mělo by se jednat o opravdu krajní řešení, které by stále mělo být naprosto promyšlené a co nejbezpečnější. Díky jasně stanovenému rozpočtu a vytvoření nouzové rezervy byste se do dluhů vůbec neměli dostat.

Když už se k půjčce uchýlíme, měli bychom hledat co nejnižší úrokovou sazbu a co nejpřijatelnější podmínky. Při uzavírání půjčky si vždy spočítejte, kolik v součtu s úroky zaplatíte. A promyslete si, jestli se vám taková půjčka vůbec vyplatí.

Investujte do své budoucnosti

Investování je nejen moderním trendem, ale také důležitým krokem k lepší budoucnosti. Doporučuje se s ním začít co nejdříve, i kdyby se mělo jednat o menší částky. Nemá to ale cenu dělat nahodile a na základě špatných informací.

Poraďte se proto s odborníky, kteří vám pomohou najít tu správnou cestu. Investiční strategie se bude vytvářet na základě vašich finančních možností, ale také očekávání.

Někdo chce více riskovat a vyhledává riskantnější, ale potenciálně výnosnější investice. Obecně se ale doporučuje být konzervativnější, investovat na více let a do investicí v panice nezasahovat.

Pracujte na finanční gramotnosti

Vzdělávání v oblasti financí by mělo být pro každého z nás celoživotním úkolem. Začít by se s ním ideálně mělo už v dětství, svou roli by měla sehrát rodina i škola. V dnešní době máme všichni obrovský přístup k informacím, všechno je dostupné na pár kliknutí.

Musíme ale rozlišovat, co je kvalitní a relevantní informace. Internet je totiž plný podvodníků a obchodníků se svým vlastním zájmem. Při poslouchání rad samozvaných expertů bychom vždy měli přemýšlet nad tím, jaká je jejich motivace a zájem. A ve výsledku jejich doporučení konzultovat s naším osobním poradcem.