Už si mám brát hypotéku? Splňte si pět podmínek

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Hypotéka může být skvělým nástrojem pro dosažení vlastního bydlení, ale je důležité se na tento krok důkladně připravit. Zhodnoťte své finanční možnosti, udělejte si plán a neváhejte se poradit s odborníky.

Tímto způsobem se vyhnete zbytečným problémům a zajistíte si, že vaše investice do bydlení bude stabilní a výhodná.

Než se rozhodnete

Hypotéka je pro mnohé mladé lidi prvním krokem k vlastnímu bydlení. Než se ale definitivně rozhodnete o hypotéku zažádat, je důležité zhodnotit několik klíčových podmínek, které vám pomohou určit, zda je na takový životně důležitý krok ten správný čas.

V tomto článku se zaměříme na pět hlavních podmínek, které byste měli mít na paměti.

1. Stabilní příjem

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro získání hypotéky je stabilní a dostatečný příjem. Banky obvykle vyžadují, aby žadatelé prokázali, že dostávají na účet pravidelnou mzdu, která jim umožní splácet úvěr.

Ideální je mít trvalý pracovní poměr, ale i podnikatelé nebo lidé s dohodami o provedení práce mohou hypotéku získat, pokud dokážou doložit stabilní příjem za poslední období.

Tip: Zjistěte si, kolik procent z vašeho měsíčního příjmu by mělo být vyhrazeno na splátky hypotéky. Obvykle se doporučuje, aby splátky nepřesahovaly 30 % vašich měsíčních příjmů.

2. Finanční rezerva

Další důležitou podmínkou je mít vytvořenou finanční rezervu. Hypotéka není postavená pouze na tom, že měsíčně splácíte.

Je třeba počítat i s dalšími náklady, jako jsou poplatky za služby, pojištění, údržba nemovitosti a nečekané výdaje. Mít rezervu ve výši alespoň tří až šesti měsíců životních nákladů je dobrým základem.

Tip: Zvažte, jaké jsou vaše měsíční výdaje a kolik peněz byste potřebovali na pokrytí nečekaných událostí.

3. Dobrý úvěrový profil

Banky se při schvalování hypotéky dívají na váš úvěrový profil. Dobré kreditní skóre vám může zajistit lepší úrokové sazby a podmínky hypotéky. Pokud máte záznamy o opožděných platbách nebo jiné negativní záznamy z finančních institucí, může být obtížnější hypotéku získat.

Tip: Pravidelně kontrolujte své kreditní skóre a snažte se ho zlepšit, například tím, že budete včas splácet své závazky a omezíte využívání kreditních karet.

4. Vlastní úspory na akontaci

České peněžní instituce podle pravidel České národní banky vyžadují, abyste měli naspořenu určitou částku jako akontaci, tedy určité procento z celkové částky za nemovitost.

U žadatelů mladších než 36 let činí tato částka 10 procent z ceny nemovitosti, lidé ve věku 36 let a vyšším musí mít naspořeno alespoň 20 procent. Tato akontace především snižuje riziko pro banku.

Tip: Začněte šetřit co nejdříve. I malé částky, které pravidelně ukládáte, se mohou časem nasčítat a pomoci vám dosáhnout potřebné částky na akontaci.

5. Znalost trhu a cen nemovitostí

Před tím, než se rozhodnete pro hypotéku, je důležité mít přehled o trhu s nemovitostmi. Ceny nemovitostí se mohou výrazně lišit v závislosti na lokalitě a ekonomických podmínkách.

Zjistěte si, jaké jsou průměrné ceny nemovitostí v oblasti, kde chcete dům či byt koupit, a zvažte, zda jsou tyto ceny v souladu s vaším rozpočtem.

Tip: Sledujte trendy na trhu s nemovitostmi a porovnávejte ceny v různých oblastech. Může se vyplatit investovat do méně atraktivních lokalit, kde jsou ceny nemovitostí nižší, ale potenciál pro růst je slibný.

Kdy si ji vzít a kdy ne?

Pokud splňujete výše uvedené podmínky, může být hypotéka skvělým krokem k vlastním (minimálně) čtyřem stěnám. Na druhou stranu, pokud máte pochybnosti o stabilitě svého příjmu, nemáte dostatečné úspory nebo vaše úvěrové skóre není na úrovni, měli byste raději počkat.

Hypotéka je dlouhodobý závazek, a proto je důležité být si jistý, že jste připraveni. Ano, je to trochu jako manželství, z nějž není jednoduché ani levné utéct.