Co s námi dělá finanční stres a jak se s ním vyrovnat

Výzkumy znovu a znovu ukazují, že se finance mohou podepsat na naší duševní pohodě. Loni proto v USA vznikla i organizace Financial Health Network, která se zabývá zdravím člověka v souvislosti s jeho finančními problémy.

Nejen psychika, trpí i tělo

Nezisková organizace Financial Health Network z Chicaga začala v roce 2023 i v souvislosti s pandemií zkoumat souvislost mezi našemi financemi a zdravím. Analyzovala výsledky dostupných studií a provedla rozsáhlý průzkum. Účastníci potvrzovali, že starosti s penězi nezpůsobují jen zhoršení jejich duševní pohody, ale i jejich fyzického zdraví. Uváděli bolesti zad a žaludku, které byly tak silné, že nemohli pracovat.

V začarovaném kruhu

Částečně za to můžeme poděkovat spojení střev a mozku. Stres a úzkost se mohou fyzicky projevit například nevolností, dušností nebo bolestí žaludku. "Existuje jasný vztah mezi duševním zdravím a stresem a tím, jak se cítíme ve svém těle," říká pro americký magazín Fortune Angela Fontesová z organizace Financial Health Network, pro Fortune.

Když to nezvládáme

Tento začarovaný kruh se podle Fontesové projevuje různě. Lidé ve finančním stresu začnou například bezhlavě utrácet s pocitem, že to vlastně zvládají. Při velkém psychickém tlaku začnou mít potíže s placením účtů, a když onemocní, začnou podávat horší výkony, nebo přestanou úplně chodit do práce. A to má pak samozřejmě zpětně dopad na mzdu a dlouhodobě na kariéru.

V jaké jste kategorii?


Jak tedy zajistit, aby naše fyzická, duševní a finanční pohoda byly na stejné úrovni? Podle Fontesové se lidé dělí do tří kategorií. Jsou buď finančně zdraví, finančně zvládnutí, což znamená, že zvládnou každodenní život, ale nepřipravují se na dlouhodobé cíle, a finančně zranitelní.

Třetí zmiňovaná skupina bojuje s téměř všemi aspekty svého finančního života. A i tuhle skupinu můžeme ještě rozdělit na ty, kteří zažili finanční šok (a obvykle ho překonali), a na ty, kteří se chronicky potýkají s finančními problémy, což zvyšuje potenciál jejich dlouhodobých problémů v oblasti duševního zdraví.

Když není terapeut

V spojených státech mají lidé možnost zajít i k "finančnímu terapeutovi". Ani to si tam ale finančně nejslabší lidé samozřejmě nemohou dovolit. Podle Fontesové se s finančním stresem a psychickými či fyzickými problémy vyrovnalo tak, že si udělali čas na jednu věc - na cvičení či meditaci. Díky takové vlastní terapii se dostali do jiné dimenze, díky které se jim řešení finančních problémů zdálo schůdnější.

A to je i podle Fontesové dobrý začátek. "Hodně z toho je o kontrole," říká s tím, že často jsou spouštěčem onoho začarovaného cyklu nečekané výdaje, které pak směřují k hromadění dluhů. "Získat a udělat něco, co by pomohlo obnovit pocit kontroly, se zdá být opravdu jako první krok zásadní."

Drobné kroky k úsporám

I když na tom finančně nejste úplně nejhůř, měli byste přijmout preventivní opatření, aby se v případě zhoršení vašeho stavu na kontě nepropadlo i vaše duševní a následně fyzické zdraví. "Onen první krok může vypadat tak, že si jednou týdně sednete a zkontrolujete své peníze nebo prověříte své spořicí a investiční účty, abyste zjistili, zda si můžete měsíčně odkládat dalších 10 dolarů," říká Fontesová. 

Uspořený finanční polštář pak může člověku pomoct, aby se ochránil před neočekávanými výdaji. Nabídne vám také prostor k tomu, abyste měli přístup k věcem či službám, které právě potřebujete. Nebo jen k tomu, abyste si vzali volno, aniž by to vaši domácnost finančně zasáhlo. 

Začít si tedy odkládat v přepočtu nějakých 250 korun měsíčně může být zajímavou prevencí, aby se člověk kvůli financím nemusel cítit psychicky nebo i fyzicky špatně. I to málo nám přitom dává pocit, že myslíme na svoji budoucnost.