Sleepmaxxing: Gen Z má bizarní recepty na usnutí

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) trpí každý třetí dospělý Američan nedostatkem spánku. Příslušníci Gen Z nejsou výjimkou. Výjimečné jsou ale způsoby, jimiž se o zefektivnění spánkových návyků snaží.

Na TikToku jich najdete spoustu. Některé mají vědecký základ, jiné ale mohou být až životu nebezpečné.

Drink Ospalé holky

TikTokem hýbe trend „sleepmaxxing“ neboli rady, jak optimalizovat spánkové návyky. Někdo doporučuje zatejpovat si pusu, další nápoj z třešní, jiný spoléhá na roztahování nosních dírek.

Na to, co funguje, se zaměřil časopis Newsweek. Ten důkladně prozkoumal například i na sítích populární recept na Sleepy Girl Mocktail, drink složený z perlivé vody, višňové šťávy a hořčíku.

Hořčík není řešení

A je tedy Ospalá holka k něčemu dobrá? „Doplňování hořčíku může pomoci těm, kteří ho mají nedostatek. Jeho vliv na spánek ale dokázán není,“ řekl časopisu Newsweek farmaceut Phil Day.

@hypnos__sleep Sleep Maxxing 🫱🏻‍🫲🏽 Looks Maxxing Our aphordites pink mouth tape is back in stock! #sleephacks #sleepbetter #snoringrelief #mouthtape #wellness #nasalstrips #snoring #sleep ♬ original sound - Hypnos Sleep Mouth Tape

U višní, tedy další ingredience koktejlu, Day sice potvrzuje obsah melatoninu, který navozuje ospalost, háček je ale v tom, že je ho ve Sleepy Girl Mocktailu velmi málo.

Tohle doma nezkoušejte

V honbě za lepším spánkem si někteří příslušníci Gen Z také lepí přes pusu tejpy. Proč? Zalepená pusa nutí k dýchání nosem, čímž se má zamezit chrápání a zlepšit kvalita spánku.

Praktické výsledky jsou ale nejednoznačné a pro lidi se spánkovou apnoí může jít dokonce o nebezpečnou metodu. Podobně je to i s dilatátory, respektive „roztahovači“ nosních dírek, z jejichž prodeje se stal na TikToku slušný byznys.

Hlídače spánku

Z údajů American Academy of Sleep Medicine vyplývá, že jeden ze tří Američanů používá spánkové trackery. Ty mohou poskytnout zajímavé informace o spánku.

„Mnohé ale měří pohyby, nikoliv mozkovou aktivitu, takže podle nich nelze diagnostikovat problémy, jako jsou nespavost nebo spánková apnoe,“ říká Phil Day. Měření na těchto přístrojích ale vnímá jako užitečný nástroj pro sledování vzorců spánku a jako dobrý začátek pro konzultaci s odborníkem.