Mladí se kvůli hubnutí pustili do léků na cukrovku

zdroj: Freepik

Ve světě se strhla mánie kolem léku, který podle celebrit a influencerů pomáhá hubnout. Lék se jmenuje Ozempic a původně byl určen pro lidi s cukrovkou. Čím dál tím víc mladých ho však dostává předepsaný jako lék na obezitu.

Potlačuje totiž chuť k jídlu a zapříčiňuje zpomalení vyprazdňování žaludku, takže má člověk delší dobu pocit sytosti. Nicméně lidé, kteří léky skutečně potřebují k léčbě cukrovky, pak Ozempic v lékárnách hledají marně.

Cukrovku nemám, ale hubnu

Čím dál tím víc mladých lidí po celém užívá léky na cukrovku. Touto nemocí ale přitom netrpí. Léky jim totiž pomáhají bez námahy hubnout.

Přestože léky jako Ozempic, který se stal mezi mladými “hubnuocím hitem”, mají schválenou indikaci pouze na diabetes, někteří lékaři je začali předepisovat také na obezitu. A výsledky přicházejí. Bohužel ne zrovna příznivé pro diabetiky.

Raketový vzrůst spotřeby

Od roku 2020 do roku 2023 se podle vědců počet amerických dospívajících a mladých dospělých, kteří získali recepty na Ozempic, Wegovy a další podobné léky, raketově zvýšil, a to téměř o 600 procent. Podle studie, kterou zveřejnil magazín Science News, se toto číslo zvýšilo ze zhruba 8 700 lidí na více než 60 000.

Tyto léky si v posledních letech získaly oblibu pro svůj drastický účinek na redukci váhy. Ppočet mladých lidí, kteří užívají jiné léky, přitom zůstal ve stejném období v podstatě nezměněný.

Proč je užívají víc ženy?

Zajímavostí dále také je, že tyto léky užívá třikrát víc žen ve věku 18 až 25 let než mužů stejného věku. “To může odrážet společenskou zaujatost, co se týče hmotnosti,” dodávají vědci ve zprávě na Science News.

Klinické studie ukazují, že léky pro diabetiky skutečně fungují na redukci váhy. Jejich vedlejším účinkem je totiž potlačení chuti k jídlu. Dojde také ke zpomalení vyprazdňování žaludku, takže pacient si pak delší dobu udrží pocit sytosti. Nicméně vědci stále nemají jasno, co se týče dlouhodobých vedlejších účinků.

Aplikace Ozempicu je podle uživatelů, které loni oslovila ČT24, bezbolestná, a to i přesto, že si lék většinou píchají do oblasti břicha. Podle odborníků mohou být po aplikaci nežádoucími účinky pocity na zvracení, průjem, zácpa či bolení břicha.

A cukrovkáři jsou bez léků

Trend už se každopádně rozšířil i k nám. V dubnu 2023 totiž zažila výpadek léku Ozempic i Česká republika. Lék přitom užívají i tisíce pacientů právě na léčbu diabetu druhého typu.

Asi desetina celé spotřeby tohoto léku podle Seznam Zpráv nejspíš nešla na původní léčbu cukrovky. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo omezit předepisování Ozempicu pro lékaře, kteří nemají danou specializaci, a také pro samoplátce, kteří jej užívají právě na obezitu.