Obezita mladých: Jak jsme na tom v Česku?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Čím dál línější? Stále více dětí a mladých obyvatel Česka se potýká s nadváhou. Obézních dětí je podle posledních výzkumů víc než 16 procent, dalších 10 procent má nadváhu. Po 30 letech od předešlé studie má problémy s tloušťkou pětkrát víc dětí.

Obezitologové a pediatři, kteří posbírali data u víc než 4 500 dětí napříč českými regionyposbírali data u víc než 4 500 dětí napříč českými regiony, varují před závažnou epidemií obezity a nemocemi, které s vysokou váhou souvisí.

Víc než čtvrtina tlustých

České děti drasticky tloustnou. Problémy s váhou má víc než čtvrtina dětí od 5 do 17 let. To je pětkrát víc než před 30 lety. 

Podle posledních dostupných dat, která pediatři posbírali u 4 500 dětí napříč republikou během covidu v roce 2021, jich obezitou trpí více než 16 procent, dalších 10 procent má minimálně mírnou nadváhu. Podle odborníků, kteří data zveřejnili v roce 2023, jsou výsledky alarmující a vyžadují razantní zásah.

Nejhůř jsou na tom chlapci

Nejkritičtěji zasaženou skupinou jsou podle dat chlapci mezi 11 a 13 lety. Nadváhou, nebo přímo obezitou trpí více než 38 procent z nich. U 13letých dívek potom splňuje parametry nadváhy nebo obezity skoro 32 procent.

Na zvyšující se křivku obézních dětí přitom mají vliv především rodiče, protože špatné stravovací a pohybové návyky získávají děti v rodinách. Náctiletí pak ve velkém konzumují vysoce energetická jídla a nápoje, mají málo pohybu.

A zase ten covid

Trend nárůstu obezity a nadváhy dětí byl posledních 30 let víceméně setrvalý, vlivem epidemie covid-19 ale došlo k obrovskému skoku. Ve školách se rušily hodiny tělesné výchovy, uzavřené byly sportovní kroužky i hřiště.

Děti se k pohybu často nevrátily ani po uvolnění protiepidemických opatření. Mnohým z nich se navíc zhoršily stravovací návyky. Až osmdesáti procentům obézních dětí obezita přitom zůstane do dospělosti.

Trpí nejen tělo, ale i duše

Obézní děti jsou častěji terčem posměchu a šikany, mnohem větší sklony mají také k pokusům o sebevraždu. Do dospělého věku si navíc přenášejí další zdravotní problémy.

U obézních jedinců se častěji vyskytuje cukrovka, hypertenze nebo vysoký cholesterol, které v konečném důsledku vedou až k infarktu myokardu, k mozkovým příhodám, k poškození ledvin, ale i k demenci.

Zapojíte se?

Ministerstvo zdravotnictví se chce více zaměřit na propagaci zdravého životního stylu a lepší úroveň stravování ve školních jídelnách, s vlastním návrhem Národního programu prevence dětské obezity se na resort zdravotnictví obrátili také pediatři.

Podle nich je jasné, že bez celospolečenské změny nevhodných návyků se alarmující situaci vyřešit nepodaří. Zapojit by se proto měly rodiny, komunity i školy.