Psychofarmaka jako lentilky? Už i děti užívají víc léků najednou

zdroj: Neuroscience News

Nedávno zveřejněná studie vědců Univerzity v Marylandu ukázala, že počet mladých lidí, kteří užívají více léků na předpis, se stále zvyšuje. Tento trend jde ruku v ruce s tím, že i diagnostikování poruch, jako je ADHD či deprese, stále roste.

Není ale úplně jasné, co s vývojem mozku a zdravím mladého člověka takovéto kombinování léků udělá.

Nebezpečné kombinace léků

Revoluce v léčbě duševního zdraví může mít i své stinné stránky. Čím dál tím víc dospívajících a dětí užívá na své problémy psychofarmaka. A to často i víc druhů. Počty diagnóz poruch, jako je ADHD či deprese, stále rostou, a tak je zapotřebí i větší množství medikace.

Jenže to všechno by podle výzkumníků z Marylandu mohlo vést až k nepředvídatelným následkům.

Děti reagují jinak než dospělí

Důvod těchto obav je prostý. Nevíme, co kombinace léků s dětmi a mladými udělá. Bezpečnost užívání více psychofarmak najednou nebyla u dětí a dospívajících dostatečně studována a o dopadu na vývoj mozku je známo jen málo.

Přesto se kombinace různých léků proti depresi, mánii nebo úzkosti od roku 2015 do roku 2020 zvýšila téměř o 10 procent.

Každý rok se počet léků zvyšuje

S těmito výsledky přišla dlouhodobá studie, jejíž výsledky v únoru zveřejnil magazín JAMA Network Open. Ta zahrnovala téměř 127 tisíc dospívajících v nejmenovaném státě USA. A počet těchto mladých, kteří užívají více psychofarmak najednou (např. antipsychotika, stabilizátory nálady, antidepresiva nebo léky na poruchu pozornosti), se během pětiletého výzkumu zvyšoval každý rok nejméně o 4 %.

Antidepresiva před pubertou

Vědci varovali, že se s rostoucí mírou diagnostikovaných dětí s poruchou ADHD či depresemi zvyšuje i míra kombinování léčiv. Není potom výjimkou, že i mladší dospívající berou pravidelně antidepresiva, jako jsou Prozac či Adderall.

Není ovšem zcela jasné, jak může současné užívání různých psychofarmak ovlivnit jejich zdraví a vývoj mozku. Podle výzkumníků by kombinace léků pro mládež měly být přísně monitorovány a lékaři by své dospívající pacienty pod medikací měli pečlivě sledovat.