Ponocování už nefrčí: Mladí si užívají devět hodin spánku

zdroj: Modelslab.com

V kolik zaleháváte? Chodit spát dřív a dopřávat si plných devět hodin spánku a odpočinku je novým trendem u mladých lidí v USA. Ponocování jim nic moc neříká.

Jejich chování se pomalu přizpůsobují i bary, které začínají taneční party už odpoledne.

Gen Z si spánek vzít nedá

Naše babičky by řekly, že chodí spát se slepicemi. Generace Z a mileniálové v USA chodí totiž do postele nejlépe kolem deváté či desáté hodiny večer.

Jdem jim o to, aby měli alespoň devět hodin kvalitního spánku. Podle amerického deníku Wall Street Journal dospělí ve věku od 18 do 34 let letos v lednu usínali průměrně ve 22.06 hodin. To je o 12 minut dříve než v lednu loňského roku.

Silvestr už v osm

Tohoto trendu si stihli všimnout i někteří podnikatelé. Kupříkladu bar Joyface v New Yorku uspořádal odpočítávání nového roku už v osm hodin večer místního času, aby mohli návštěvníci i o silvestrovské noci zalehnout už v deset.

Bar také pořádá taneční večírky už od pěti odpoledne. A mají až nevídaný úspěch.

Po deváté už se nic nestane

Co za tímto trendem mladé generace stojí? “Najednou je mnohem víc cool a přijatelnější chodit spát brzy, nikdo už se za to nestydí a hodně lidí se tomuto stylu prostě přizpůsobilo,” řekla pro Wall Street Journal Emma Kraftová, devatenáctiletá studentka univerzity v Kalifornii.

"Pro mě už se prostě po 21. hodině nestane nic dobrého." Několik přátel Emmu už prý dokonce požádalo, zda by jim spánkový režim pomohla upravit, aby také zbytečně neponocovali.

Proč je teď spánek priorita?

Mladí lidé se daleko více zaměřují na zdravý životní styl. A spánek ke zdraví rozhodně patří. Psychiatr pro závislosti Dr. Akhil Anand tvrdí, že v současnosti probíhá světová krize duševního zdraví ve světě, avšak Gen Z se namísto utápění v alkoholu, cigaretách či kouření marihuany „vydala jiným směrem“.

Zdravý životní styl bez drog souvisí s lepšími spánkovým cyklem, ztrátou hmotnosti i zvýšenou energií.

Trochu přecitlivělí?

Je pravda, že nedostatek hlubokého spánku může mít škodlivé účinky na fyzické i duševní zdraví. Avšak odborníci varují, že někteří lidé začínají brát svůj spánek až příliš vážně.

John Winkelman, vedoucí programu výzkumu spánkových poruch na Massachusetts General Hospital v Bostonu, Wall Street Journal řekl, že mladí lidé jsou, co se týče spánku, občas trochu přecitlivělí. Podle jeho názoru je skvělé spát sedm až devět hodin denně, ale není třeba kvůli tomu pravidelně chodit spát v devět večer, když ráno není nutné brzy vstávat.