Svátek stresu: Kolik Američanů shání na Valentýna terapeuta?

zdroj: Gencraft.com

Dnes je Den svatého Valentýna, tedy svátek zamilovaných. Ale také den zvýšeného stresu pro miliony lidí po celém světě. V Americe kvůli Valentýnu dokonce roste zájem o sezení s terapeutem.

Vyšší stres samozřejmě dopadá i na příslušníky Gen Z, kteří se hroutí jak ze svých milostných životů, tak ze samotného svátku zamilovaných.

Ráj prodejců čehokoli

Pro jedny zdroj radosti, pro druhé den plný stresu. Už je tu zase Valentýn. Svátek zamilovaných, ráj pro prodejce květin a předražených dárků.

Že se z něj stal komerční svátek především pro korporace, je známá věc, například potraviny prodejci jenom nabarví narůžovo a prodají za dvojnásobnou cenu. Valentýn může ovšem zaútočit nejen na vaše peněženky, ale také na psychické zdraví.

Raději na terapii

V Americe je až polovina občanů vystresovaná ohledně svých milostných životů. Větší tlak přitom pociťují lidé, kteří nežijí v manželství, takže jedna nula pro tradiční rodiny.

Samotný Valentýn představuje stresové období téměř pro 15 milionů Američanů, deset milionů pak kvůli odlehčení stresu ze svátku zamilovaných vyhledává svého terapeuta. Psychoterapeuti se tak zařadili mezi květinářství, zlatnictví a další vyhledávané valentýnské štace.

Gen Z ve stresu z lásky i Valentýna

Tlak podle průzkumů silně dopadá i na americké příslušníky generace Z. Negativitu spojenou s tlakem okolo Valentýna pociťuje 44 % příslušníků této generace.

Obavy z milostného života má dokonce až 70 % z nich. Mladí lidé také oproti starším generacím častěji vyhledávají odbornou pomoc. Jaká je tedy budoucnost Valentýna? Nebude náhodou zrušen, protože má negativní dopady na lidskou psychiku? Nebo převáží jeho ekonomické benefity a byznys plány prodejců?