Alkohol až od 24 let? Zeptejte se mozku

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Pít můžeme už od 18 let. Není to brzy? Podle vědců je. Lidský mozek se totiž plně vyvine až kolem čtyřiadvacátého roku života. Do té doby má na jeho vývoj vliv i malé množství alkoholu.

Může způsobit pokles vývoje šedé hmoty i nižší IQ. Rodiče by si proto měli rozmyslet, jestli svým ratolestem dovolí ochutnávat alkohol s vidinou, že se díky včasnému tréninku alespoň naučí pít.

I sklenička škodí

Sklenička při oslavě nebo na uvolnění je dnes takový evropský standard i pro velmi mladé lidi. Jenže pozor. Podle některých odborníků by se věková hranice pití alkoholu měla zvednout, a to až na 24 let. Proč?

Až tehdy se totiž podle expertů, jež vyzpovídala britská BBC, plně dovyvine náš mozek. Do té doby mu alkohol zásadně škodí.

Nižší pivní IQ

Pije-li člověk alkohol hodně mladý, tak si na něj snadněji vypěstuje závislost. Zároveň s tím se mu může i zásadně snížit IQ. "Efekt a dlouhodobé důsledky užívání i nevelkého množství alkoholu se projevují na genech, mozku a těle mladých lidí i dlouho poté, co si poprvé dali skleničku.

Alkohol tak může snižovat inteligenci a narušovat některé funkce mozku, dokud není plně vyvinut," tvrdí britský biolog Aric Sigman z Royal Society of Medicine.

Když klesá šedá hmota

Ještě před pár desítkami let vědci předpokládali, že vývoj mozku končí v teenagerovském věku. Nicméně podle řady nových průzkumů mozek dospívajících prochází složitým procesem propojování, které končí až kolem 25 let.

“Mezi nejdůležitější změny, které pak alkohol může zavinit, je pokles "šedé hmoty", protože mozek plně nedovyvine spoje, které umožňují jedné buňce komunikovat s druhou,” říká Lindsay Squegliaová, neuropsycholožka z Lékařské univerzity v Jižní Karolíně. Díky správnému vývoji dokáže neuronová síť zpracovávat a přenášet informace rychleji.

Můžou za to rodiče?

Za konzumaci alkoholu v nízkém věku mohou často rodiče. Aric Sigman upozorňuje, že spousta rodičů má, co se týče alkoholu u svých dětí, benevolentní přístup. "Někteří rodiče si myslí, že v dětech vypěstují smysl pro odpovědnost tím, že se pitím alkoholu poučí. Ale tak to není," varuje Sigman.

“Je to mýtus,” potvrzuje jeho slova neuropsycholožka Squegliaová. "Výzkum nám jasně ukázal, že čím je rodič tolerantnější k pití alkoholu, tím je pravděpodobnější, že dítě bude mít později v životě s alkoholem problémy."

V některých zemích, jako je Francie, je nezletilým povoleno dát si sklenku vína nebo piva k rodinnému jídlu. I mimo Evropu se mnozí rodiče často domnívají, že alkohol v “malých kontrolovaných dávkách” učí mladé lidi pít bezpečně a později omezuje nadměrné pití.

Impulzivní děti, pozor

A je tu ještě jedno nebezpečí. Mladí dospělí či dospívající mají oproti starším ročníkům větší tendenci riskovat. „Mnoho lidí popisuje mozek dospívajících jako plně vyvinutý plynový pedál, avšak bez brzd,“ vysvětluje Squegliaová.

Působení alkoholu na naše neurony může toto rizikové chování ještě zesílit. Zejména u impulzivních teenagerů konzumace alkoholu často vede až ke kriminalitě. „Děti s větší mírou impulzivity mají tendenci konzumovat víc alkoholu, což zase jen zvyšuje jejich impulzivitu,“ dodává Squegliaová.