Nejen práci. Gen Z přesouvá domů už i zábavu

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Stále víc lidí tráví stále víc času doma. Jde o trend, který prudce vzrostl během pandemie a zatím to nevypadá, že by se čísla vracela na předkovidovou úroveň. Zejména mladí Američané přesouvají podle magazínu listu New York Times domů nejen práci, ale i vzdělávání, trávení času s přáteli a dokonce i náboženské aktivity.

Bary jsou pak pro některé příslušníky Gen Z spíš zdrojem úzkosti než prostorem pro odpočinek.

Z domu ani na krok

Podle studie zveřejněné na webu Sociological Science stále více Američanů tráví čas doma. Oproti roku 2023 jde přibližně o 10% nárůst. V praxi to znamená, že během deseti let se u americké populace navýšily domácí aktivity o jednu hodinu a 39 minut za den.

Do domácností se přitom nestěhuje jen práce, ale i činnosti spojené se vzděláváním, náboženstvím, vztahy a také s jídlem a pitím.

Přijďte radši k nám

Významný podíl na „návratu domů“ mají dnešní dvacátníci. Ti dospívali v době pandemických omezení a podle amerického serveru Bon Appetit si zvykli trávit i sobotní večery spíš v bezpečí domova než venku.

Místo aby chodili za zábavou do přeplněných podniků, pořádají raději setkání na svých zahrádkách nebo večeře v obývacích pokojích.

Bar jako zdroj úzkosti?

Uzavření a společenské odloučení během pandemie u mnohých vytvořilo trvalý pocit, že je snazší se odreagovat a popíjet doma.

Bary naopak pro některé z příslušníků Gen Z nepředstavují ani tak prostor k relaxaci, jako spíš zdroj sociální úzkosti. Interakce s neznámými lidmi totiž řadě z nich dobře nedělá. Chtějí se bavit, ale komfortně, bez nutnosti překonávat společenské překážky.

Barman místo terapeuta

Na touhu mladých po domáckém prostředí se snaží reagovat i gastro scéna. Mnohé americké bary se proto vracejí k základům pohostinnosti, kdy prioritou je, aby se hosté cítili příjemně, tedy jako doma.

To samozřejmě klade nároky i na zaměstnance barů, třeba na barmany. „Mladí lidé jsou totiž unavení z rozhodování. Potřebují barmanovi důvěřovat, že to, co jim nabídne, bude dobré. Už v tom je jistá útěcha,“ píše v článku na Bon Appetit Kate Bernotová, která se psaní o gastronomii věnuje víc než deset let.