Mladí v USA: Alkohol už ne, raději jointa

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Kouříte marihuanu? Nebo snad raději pijete? Podle nejnovější studie Carnegie Mellon University ve Spojených státech poprvé v historii konzumuje na denní bázi více lidí marihuanu než alkohol. A tento trend táhnou převážně mladší ročníky.

Mladí lidé už jsou na prostředí, kde je marihuana legální, zkrátka zvyklí. A navíc zjistili, že po kouření konopí nebývá taková kocovina.

Tráva na vzestupu

Vyrůstají ve světě moderních technologií, sociálních sítí, bojují za sociální spravedlnost a mnohdy také za legalizaci konopí. Není proto divu, že mladí Američané jsou také ti, kteří dávají přednost marihuaně před alkoholem a táhnou tím směrem celou společnost.

Z nové studie americké Carnegie Mellon University vyplývá, že počet denních kuřáků trávy dokonce už překonal denní počet pijanů alkoholu.

Když se víc hulí, než pije

V USA už je legální konzumace marihuany pro rekreační účely ve 24 státech. A stoupající oblibu marihuany u mladých jasně deklaroval už Národní průzkum užívání drog a zdraví z roku 2022, z něhož výzkumníci Carnegie Mellon University vycházeli a porovnali trendy z předchozích průzkumů.

Vyšlo jim, že v roce 2022 bylo poprvé zaznamenáno více denních a téměř denních uživatelů konopí než alkoholu. Konkrétně 17,7 milionu denních kuřáků konopí oproti 14,7 milionu denních pijanů.

Bez kocoviny

V americké společnosti stále víc lidí pije, než kouří konopí. Studie univerzity se ale týkala denních konzumentů. A i americký národní průzkum z roku 2022 ukazuje, že trend “tráva místo alkoholu” táhnou hlavně mladí.

Podle něj 69 % Američanů ve věku 18 až 24 let upřednostňovalo konzumaci konopí před alkoholem, ve věkové kategorii 25 až 34 let to bylo 70 % lidí a ve věku 35 až 44 let 68 %.

"V práci kouříme, protože to zlepšuje naše výkony. Navíc druhý den nemá člověk kocovinu,” říká Matthew Everett z coworkingového platformy Work'N'Roll. Tam je podle televize CBSpodle televize CBS alkohol zakázán, ale je naprosto v pořádku přinést si vlastní marihuanu nebo si nechat doručit joint až ke dveřím.

Legalizace od alkoholu pomáhá

Podle společnosti Headset, která se zabývá analýzou konopí, se prodej marihuany zejména mezi ženami z generace Z od pandemie COVID-19 v roce 2020 více než zdvojnásobil.

Podle výše zmíněného průzkumu z roku 2022 více než polovina (56 %) lidí ve věku 18 až 24 let uvedla, že svoje pití částečně nahradila konopím. Mezi lidmi ve věku 25 až 34 let se tento podíl šplhá až na 60 %.

„Čísla naznačují, že se mladí lidé učí orientovat v legálním prostředí konopí. Je tedy méně pravděpodobné, že budou konzumovat alkohol nebo tabák,“ konstatují ve své studii vědci z Carnegie Mellon University.