Nikotin je trendy: Mladých kuřáků v Česku přibývá

zdroj: teksomolika on Freepik

Kouříte? Pijete alkohol? Třetina Čechů starších 15 let užívá nikotin a mezi mladými od 15 do 24 let jde dokonce o polovinu. Roste také počet mladých, kteří sahají k alternativám klasických cigaret, zejména k těm elektronickým. Mladí naopak pijí o něco méně než starší generace Čechů.

Nikotin je mezi náctiletými stále oblíbenější. Užívá ho polovina mladistvých ve věku 15 až 24 let, denně dokonce každý třetí. Roste také počet mladých, kteří sahají zejména k alternativám klasických cigaret, v nichž je ovšem také obsažen nikotin. Alkohol pijí naopak méně než jejich starší spoluobčané. Čím to je?

Popularita e-cigaret stoupá

Tato zjištění vyplynula z pravidelného výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na vzorku 1 812 lidí. V Česku kouří každý čtvrtý starší 15 let klasické cigarety, dýmky nebo doutníky.

Denně zvládne 33 procent z nich vykouřit 15 až 24 cigaret. Meziročně ale značně přibylo těch, kteří sáhnou po e-cigaretách. „Užívání elektronických cigaret s nikotinem za poslední rok prudce stouplo. Z 63 na téměř 80 procent populace,“ doplňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

Vztah mezi tabákem a alkoholem?

Užívání alkoholu má podle tohoto výzkumu, o němž informovaly například Novinky.cz, silný vztah ke kouření tabáku.

Mezi umírněnými konzumenty alkoholu je totiž jenom 23 procent kuřáků klasických tabákových cigaret nebo doutníků, ale mezi těmi, kteří pijí rizikově a škodlivě, je kuřáků výrazně více (35, respektive 49 procent).

Zlo jménem Elf Bar

Lidé mohli v dotazníku uvést více důvodů, proč užívají elektronické cigarety. Polovina uvádí jako důvod příchuť. U skupiny 15 až 24 let je příchuť důvodem k užívání přibližně v šedesáti procentech.

Ochucené e-cigarety, zejména Elf Bary, s různými příchutěmi, barevným kouřem a poutavým designem přispívají k popularizaci těchto produktů mezi mladou generací, přičemž si mnoho uživatelů neuvědomuje jejich negativní účinek na zdraví, a to včetně silného rizika vzniku závislosti.

Už loni v březnu byla přijata změna vyhlášky, která zakazuje prodejcům barevné lákavé obaly, reklamu nemohou cílit na děti, stejně tak nesmějí prodejci tyto látky prodávat mladším 18 let. Platí zde tedy stejná omezení jako pro prodej tabáku nebo alkoholu. “Efekt se ale projeví v datech nejdřív za dva roky,” říká šéfka SZÚ Barbora Macková.

A co kratom?

Vědci se podívali také na další nové trendy. Nestačili sice ještě do dotazníku zařadit látku HHC, ale na jinou psychoaktivní substanci se zaměřili.

„V roce 2023 jsme do dotazníku zařadili také otázky mapující užívání kratomu, což je psychoaktivní látka, jejíž popularita roste zejména mezi žáky a studenty. Z výsledků vyplývá, že kratom v roce 2023 užívalo necelé jedno procento dotazovaných. Nejvíce uživatelů nacházíme opět v nejmladší věkové kategorii 15 až 24 let, jde asi o tři procenta,“ dodává Marie Nejedlá. Alespoň jednou ale tuto látku „ochutnala“ téměř třetina mladých.