Gen Z chce být nezávislá. Ale nejde jí to

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Uživíte se sami? Většina amerických příslušníků Gen Z nikoli. I proto je tahle generace existenčně závislá na finanční pomoci, a to od rodiny či státu. Jinak by si nemohla dovolit žít takový život, jaký by si přála.

Celá třetina mladých proto raději i volí bydlení v pohodlí u rodičů, než by se zkoušela osamostatnit. Bydlení v pronájmu totiž může znamenat i bydlení v chudobě.

Jinak to nezvládneme

Mnoho mladých Američanů z generace Z i po dovršení plnoletosti dostává značnou finanční pomoc od svých rodičů.

Podle zprávy, kterou nedávno zveřejnil tým finančního vzdělávání Bank of America’s Better Money Habits, spoléhá téměř polovina příslušníků Gen Z ve věku 18 až 27 let na peníze své rodiny. Proč? Protože jinak by se prý neuživili.

Raději doma než v chudobě

Průzkum, kterého se na jaře 2024 zúčastnilo tisíc amerických příslušníků generace Z, ukazuje, že 52 % respondentů nevydělává dost peněz na to, aby mohli žít takový život, jaký by chtěli.

A tak se nebojí o pomoc požádat rodiče či jiné příbuzné. Téměř třetina mladých zná také jasnou odpověď na otázku, zda zůstat v rodném hnízdě, nebo jíst celý měsíc čínské polévky. Volí raději život v pohodlí domova.

K čemu peníze potřebují?

Podle výše zmiňované zprávy uvedli účastníci průzkumu, kteří finanční pomoc dostávají, že získané peníze nejvíc využívají na nákup potravin, drogerie, zaplacení nájmu či telefonních služeb.

Někteří utrácejí i za svoje zdraví, například tím, že si platí členství v posilovnách. Mnoho z nich dále posouvá i hranici, kdy si plánují koupit vlastní bydlení, kdy začnou investovat či spořit na důchod.

Nedá se nic dělat

Celých 29 % příslušníků Gen Z, kteří bydlí doma, toto východisko označuje za dlouhodobé řešení problému s bydlením. Dalších 32 % dotázaných, kteří bydlí na vlastní náklady, dá zase měsíčně téměř polovinu peněz za nájem.

Pro mladé je zkrátka v dnešní době těžké postavit se finančně na vlastní nohy a většině z nich by se to bez pomoci rodičů ani nepodařilo.