Skončí protidrogový koordinátor kvůli HHC?

zdroj: JindrichVoboril.cz a Canva.com

Vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zřejmě po dvou letech skončí. Podle svých slov je unavený, nebaví ho bojovat s neplněním plánů a státní správou. Vládní “protidrogovou politiku”, v níž koordinátor působí spíš jako stafáž, navíc kritizuje i odborná veřejnost.

Jindřich Vobořil už jednou pozici protidrogového koordinátora opustil, to bylo ještě za Babišovy vlády. A adekvátní náhrada tehdy nepřišla.

Vobořil hlásí protidrogový konec

Dva roky a stačilo? Jindřich Vobořil toho už má zřejmě dost. Kombinace nedostatečné podpory, neustálé kritiky a pomalého fungování státní správy je příčinou toho, že se vládní protidrogový koordinátor a uznávaný odborník chystá ve funkci skončit.

V posledních dvou letech byl hodně vidět hlavně kvůli diskuzím o HHC a kratomu. Problém vláda vyřešila zákazem, který nic neřeší. Vobořil jí i tak chce zůstat k dispozici jako poradce.

Nové drogy vs. staří politici

Pozice protidrogového koordinátora musí být v této vládě a v této době opravdu složitá. Nové drogy a trendy v jejich používání naráží na staré politiky, kteří se v problematice často moc neorientují a drží se svých ideologických dogmat.

Vobořil navíc dlouhodobě kritizuje, že k naplňování politických plánů nemá dostatek finančních prostředků. Snažil se aktivně vystupovat v médiích, dočkal se za to ale další kritiky ze strany vládních i opozičních politiků.

Šest vlád a deset let ve hře

Vobořil v pozici protidrogového koordinátora v součtu působí přes deset let, zažil šest vlád. Kvůli neshodám s bývalým premiérem Andrejem Babišem z pozice v roce 2018 odešel, aby se po nástupu Fialovy vlády v roce 2022 opět vrátil.

Takhle si to ale evidentně nepředstavoval. Vyloučeno není ani jeho případné politické působení, za ODS se už snažil kandidovat do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu.

Proti vlastní vládě

Protidrogový koordinátor má být hlavní tváří vládní strategie proti drogám, Vobořil ale často narážel na nepochopení ze strany samotných vládních politiků. Ti neposlouchali jeho rady například v otázce HHC, kde navrhoval přísnější regulaci.

Absolutní zákazy jsou totiž podle něj neefektivní a s dlouhodobého hlediska problém neřeší. To se ostatně ukazuje i na trhu, kde už HHC nahrazují podobné, mnohdy nebezpečnější látky.

Může se něco změnit?

Někteří vládní politici stále doufají, že si Vobořil svůj odchod rozmyslí. Například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Otázkou ale je, co by ho ve funkci mohlo udržet. Státní správa se rozhodně ze dne na den nerozhýbe, kritika se na něj bude ze strany politiků i některých odborníků valit dál.

Na trh navíc budou přicházet další a další drogy, se kterými si bez promyšlené strategie nebudeme vědět rady.