Merkelová dopisuje obhajobu své politiky

zdroj: ČTK / DPA / Britta Pedersen

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová se v listopadu chystá vydat vlastní memoáry. Potřebuje si vylepšit vlastní odkaz a PR. Od začátku války na Ukrajině je její politické dědictví totiž "značně narušeno".

Německo i Evropská unie během jejího úřadování prohloubily svou závislost na Rusku, změna této politiky nás všechny bolí dodnes. Merkelová byla na kritiku zvyklá celý život, především během migrační krize se musela vypořádávat s každodenními útoky. Nyní, kdy už se bývalá politička nemůže aktivně bránit, se na ni kritika valí nejen od názorových odpůrců, ale také bývalých podporovatelů a spojenců.

Má kniha zlepšit Angele PR?

Angela Merkelová z německé politiky plánovaně odešla v roce 2021. Už toho měla dost. Německou kancléřkou byla těžko uvěřitelných 16 let, zemi provedla několika krizemi. Na vrcholu moci byla jednoznačně nejvlivnější evropskou političkou a miláčkem liberální části společnosti.

Po vypuknutí války na Ukrajině a zhoršení evropských vztahů s Ruskem ale začalo dědictví Merkelové postupně hořknout. Zachrání svůj odkaz novou knihou, která se má věnovat jejímu pohledu na svobodu?

Soukromí nade vše

Po odchodu z politiky se dlouholetá šéfka německé CDU, která v červenci oslaví 70. narozeniny, stáhla do ústraní. Na rozdíl od mnoha bývalých významných politiků neobjíždí svět s přednáškami, za které by inkasovala tučné sumy.

Dopředu jasně avizovala, že po angažmá v politice chce mít klidný život. To se teď ale může s novou knihou, která má pojednávat o svobodě, změnit.

Zaručený bestseller

Merkelová se v politickém ústraní zaměřila na psaní memoárů. Už teď je jisté, že se její kniha po vydání stane okamžitě bestsellerem. O německé kancléřce už několik knih vyšlo, vždy ale byly limitovány tím, jak moc si chrání soukromí.

Až nyní bychom mohli nahlédnout do zákulisí a udělat si na Merkelovou a její činy komplexní pohled. Kniha bude samozřejmě limitována tím, že ji píše sama bývalá kancléřka. Její pohled na její vládnutí ale určitě vzbudí diskuse, a to nejen v Německu.

Válka na Ukrajině změnila její odkaz

Merkelová se už během doby, kdy šéfovala německé vládě, stávala často terčem kritiky. Rozhodně to ale nelze srovnat s tím, jak moc je kritizována po konci kariéry. Kritika se na ni valí zejména kvůli jejímu vztahu k Moskvě. K té se ale Merkelová vždy chovala velice pragmaticky.

Putina neměla ráda a opovrhovala jeho autoritářstvím. Zároveň ale více či méně vědomě podporovala prohlubování Německé závislosti na Rusku, protože to v té době prostě bylo výhodné.

Válka na Ukrajině ale všechno změnila. Merkelová už nebyla v politice, nemohla se tak situaci sama postavit. Pro ostatní německé politiky se stala logickým obětním beránkem. Vstřícnou politiku Německa a Evropy a závislost na ruských energiích tak mohli svést na ni.

Jak dopadne její vlastní obhajoba?

Ke konci roku bude mít Angela Merkelová díky knize šanci vrátit úder a vylepšit svou image. Kritiku odrážela celý svůj politický život, všechno vygradovalo během migrační krize.

Merkelovou ale teď musí štvát, že se nemůže bránit. Rozhodně nebyla sama, kdo tvořil německou a evropskou politiku. Na druhou stranu je ale potřeba připomínat, že Německo bylo jasným motorem EU. Kam šlo Německo, šel také zbytek členských států. Prohlubování závislosti na plynu z Ruska je toho jasnou ukázkou. Kdo si ostatně dneska ještě vzpomene na plynovod Nord Stream?