Klimatický summit, nebo obchod s ropou?

zdroj: Playground.com

Klimatická konference OSN, kterou pořádají Spojené arabské emiráty, vzbudila vlnu kritiky ještě před svým startem. Její pořadatelé jsou nejen podle ekologických aktivistů ve střetu zájmů. 

 Místo ochrany planety se prý primárně soustředí na byznys s fosilními palivy. Hlavními tématy konference je dekarbonizace a vytvoření fondu na odškodňování chudších zemí.

COP28: Klimatická konference s ropným cejchem pokrytectví

Do Dubaje se kvůli klimatické konferenci OSN sjely 30. listopadu delegace z celého světa. Na programu je další debata o dekarbonizaci, ale třeba i o fondu na odškodňování chudších zemí, které by změna energetiky poškodila. Spojené arabské emiráty, které konferenci pořádají, do něj například poskytnou 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Konference nese zkratku COP28, protože se jedná o 28 oficiálních setkání o společném postupu v ochraně klimatu.

Planeta v ohrožení

Na důležitosti konferenci přidává i fakt, že letošní rok bude pravděpodobně nejteplejším v dějinách měření. V budoucnu nás navíc podle vědců čekají stále častěji záplavy, požáry, vlny veder i tání ledovců. Pro Evropu bylo ochutnávkou budoucnosti letošní léto, které doprovázely mohutné požáry i v oblíbených turistických destinacích.

Ochrana planety, nebo fosilní byznys?

Nezisková organizace Centre for Climate Reporting ovšem nepoukázala jen na ekologická témata. Ještě před startem konference zveřejnila uniklé dokumenty, podle kterých se nemá řešit jen ochrana klimatu, ale také nové kontrakty na těžbu ropy a zemního plynu. Kritici poukazují na to, že jejich spalování je přitom největším zdrojem skleníkových plynů. Podle organizátorů jsou jednání o nákupu fosilních energií běžnou součástí podobných akcí.

Ukázkový střet zájmů

Předsedou summitu COP28 je sultán Ahmed al-Džaber, který je zároveň ministrem průmyslu Spojených Emirátů a šéfem Národní ropné společnosti ADNOC. Právě ta má se svými obchodními partnery z různých částí světa dojednávat velké kontrakty na těžbu fosilních paliv. Ekologičtí aktivisté poukazují na obrovský střet zájmů i pokrytectví organizátorů a účastníků.

Česká klimatická stopa z jádra

Na klimatické konferenci promluvil i český premiér Petr Fiala. V souladu s českou energetickou strategií Fiala loboval za další rozvoj jaderné energetiky. Do Zeleného klimatického fondu český premiér přislíbil až čtyři miliony dolarů, tedy zhruba 90 milionů korun. Potvrdil také pokračující českou podporu Pařížské klimatické dohodě i klimatickým cílům EU. Tedy mimo jiné i vybudování uhlíkově neutrální české ekonomiky do roku 2050