Za co teď vlastně bojuje Greta?

zdroj: Facebook Greta Thunberg

V Nizozemsku proběhl deset dní před volbami největší klimatický protest v historii země. Jedním z hlavních řečníků byl favorit na příštího premiéra Frans Timmermans, zastínila ho ale Greta Thunbergová.

Klimatická aktivistka zneužila akci pro prezentaci svých propalestinských postojů. To se nelíbilo jednomu z účastníků demonstrace, na pódiu tak došlo i na přetahování o mikrofon.

Greta opět rozdělila klimatické hnutí

V Amsterdamu proběhl zřejmě největší klimatický protest v historii Nizozemska, účastnit se ho mělo 85 tisíc lidí. Nechyběla na něm ani nejznámější klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Kromě projevu na podporu větší a důraznější ochrany planety se Greta opět vyjádřila k palestinské otázce. To ale vedlo ke strkanici na pódiu.

Mluvme o ochraně klimatu!

Do potyčky s Gretou se dostal nizozemský aktivista Erjan Dam, kterého rozrušilo, že propalestinští aktivisté v čele s Gretou zneužívají akci uspořádanou k tématu klimatické hrozby. Strkanici o mikrofon vyhrála i díky zásahu ochranky švédská aktivistka, svůj projev zakončila výkřikem, že na okupované půdě nemůže existovat klimatická spravedlnost.

Poškozuje Greta klimatické hnutí?

Kritici Thunbergové upozorňují, že svými politickými výlevy poškozuje klimatické hnutí. Kvůli jejímu příklonu k Palestině například hrozí, že hnutí ztratí podporu proizraelsky smýšlející části společnosti, která také silně podporuje boj proti klimatické hrozbě. Na její předchozí propalestinská vyjádření už v minulých týdnech reagoval Izrael, Greta bude vymazána z izraelských edukačních materiálů.

Předvolební mobilizace mladých voličů

V Nizozemsku se v listopadu uskuteční předčasné parlamentní volby, ochrana klimatu by se mohla stát s problematikou migrace a vysokými cenami nájemního bydlení jedním z hlavních témat voleb. V to doufá především bývalý eurokomisař a současný lídr levicové koalice Frans Timmermans. Ten na největším klimatickém protestu v historii země nemohl chybět, mediální pozornost mu ale sebrali dva strkající se aktivisté.