Video: Proč jaderný odpad nechtějí ani v Dolní Cerekvi

zdroj: Bold TV

Kam s jaderným odpadem? Vláda bude jednat o stavbě nových jaderných bloků už jen s Korejci a Francouzi. Americká firma Westinghouse zatím zůstává stranou.

Ačkoli by se místo jednoho bloku měly stavět rovnou čtyři, není stále jasné, kam s ním. Tedy s vyhořelým jaderným palivem, které je nutné bezpečně a natrvalo ukládat. Natáčeli jsme v městysu Dolní Cerekev. Oblast Červený Hrádek nedaleko obce je jednou z vytipovaných lokalit.

Dolní Cerekev je strategický bod na mapě České republiky, i když zatím jde o malý, klidný městys v srdci Českomoravské vysočiny. Z hlasů místních je přitom jasné, že by byli raději, kdyby se obci popularita spojená s hledáním nového jaderného úložiště vyhnula.

„Nechceme tady úložiště, záleží nám na kráse přírody.“ Podobně jako místní mladá žena, která zde má rodinu, tu odpovídá v podstatě každý.

Starosta: Nemáme záruky

A nadšený není ani starosta Zdeněk Dvořák. „Časově jsme ve fázi vybírání, jsme tedy v semifinále, nikdo se ale nechce dostat do finále,“ říká. Nikomu se zkrátka nechce vyhrát.

„Důvodů je víc, ale chybí hlavně rovná nabídka od státu, nabídka, "co za to". Nemůžeme se spolehnout, že když budeme vytipováni, tak že v tom nezůstaneme sami, že stát neřekne, dělejte to sami,“ dodává starosta.

Šest let na vyjednávání

Lokalitu pro úložiště jaderného odpadu přitom stát vybírá už 30 let. Jaderný odpad se stále provizorně skladuje především v areálech samotných elektráren. V roce 2050 už by mělo být úložiště v provozu. Času tedy mnoho nezbývá.

„Když v roce 2020 vláda rozhodla o zúžení počtu lokalit z devíti na čtyři, stanovila rok 2030 kdy by měla být vybrána lokalita finální,“ říká zastupující vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu Tomáš Ehler. Lhůta byla podle něj přitom už prodloužena o pět let, aby se v lokalitách stihly všechny geologické průzkumy a přípravné práce.

Vláda už má tedy jinými slovy jen šest let na to, aby vhodnou lokalitu pro jaderné úložiště vybrala a zároveň lidi v lokalitě přesvědčila. V Dolní Cerekvi se to stejně jako na ostatních místech ještě nepovedlo. Nikomu se tenhle jackpot nechce vyhrát.