Putin v izolaci? Proč si s ním šéf OSN třese rukou

zdroj: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Ruskému pozvání na summit hospodářského uskupení BRICS zřejmě nešlo odolat. Na jednání do Kazaně tak vyrazili nejen představitelé zemí, které jsou členy této protizápadní iniciativy, ale i nejvyšší šéf OSN.

Pro ruského prezidenta Vladimira Putina je to obrovská vzpruha a příležitost ukázat, že snaha Západu izolovat Rusko prostě a jednoduše nefunguje. Jeho setkání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem je už jen takovou rudou třešničkou na dortu.

Širší a významnější

Snaha Západu izolovat po zahájení války na Ukrajině Rusko není dostatečně úspěšná. Aktuálně se o tom přesvědčujeme díky summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS, na kterém se ruský prezident Vladimir Putin opět setkává s významnými státníky.

Organizaci BRICS nově kromě původních členů (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika) tvoří i Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty.

Guterresova cesta

Na summit BRICS dorazil možná i nad Putinovo očekávání také generální tajemník OSN António Guterres. Ten se má s ruským prezidentem setkat ve čtvrtek.

Řešit budou logicky primárně válku na Ukrajině, dotknout se mají ale i jiných důležitých oblastí. Pro Guterrese to s Putinem bude první schůzka od dubna 2022. Svým aktuálním výletem do Ruska každopádně vzbudil velké emoce.

K čemu je ta OSN?

S kritikou okamžitě přispěchala Ukrajina, podle jejích představitelů se jedná o “velice špatnou volbu” generálního tajemníka OSN. Jeho cestu za Putinem mu napadená země vyčítá i proto, že se Guterres nezúčastnil prvního globálního mírového summitu ve Švýcarsku.

Případné jednání Guterrese s Putinem by pak prý znovu poškodilo pověst OSN. Jaká je ale reálně pověst Spojených národů? Rada bezpečnosti OSN je bohužel dlouhodobě nefunkční, generální tajemník Guterres čelí v poslední době kromě Ukrajiny velké kritice i ze strany Izraele a dalších zemí.

Nahrávka propagandě

Možná je to ale od šéfa OSN tak trochu odplata právě těmto zemím. Do Izraele má Guterres zakázaný vstup, protože neodsoudil masivní raketový útok Íránu na Izrael. Kritizován byl ale už před ním, podle izraelské vlády byly postoje OSN příliš nakloněné Palestině. Navíc se zjistilo, že někteří její zaměstnanci v pásmu Gazy spolupracovali s Hamásem.

Není pravděpodobné, že by vztahy mezi OSN a Ukrajinou dospěly až na tak špatnou úroveň. Rusko ale bude setkání s řadou státníků a šéfem OSN prezentovat jako velkou výhru v rámci své propagandy.

Když jde o byznys

Součástí strategie Ukrajiny a Západu jistě je dostat Rusko do mezinárodní izolace. Částečně se to povedlo. Evropa se například hned po únoru 2022 začala zbavovat své energetické závislosti na Rusku.

Čínu a Indii nelze považovat za úhlavní spojence Ruska, obě země spíš využívají možnosti sjednat si s oslabeným Ruskem výhodnější dohody. Rusko se odtáhlo od civilizovaného demokratického světa a přiblížilo se k nedemokratickým režimům, jako je Severní Korea či Írán. Očividně ale neplatí, že by bylo kompletně odstřižené od světa.

Proč Rusko BRICS potřebuje

I v následujících letech Moskva negativně pocítí jak důsledky své válečné ekonomiky, tak odlivu části bohatých, schopných a jinak než Kreml smýšlejících lidí. V globální politice ale stále vítězí byznys nad lidskými právy, což je pro Rusko skvělá zpráva.

Těžko si navíc představit, jaké další nelidské masakry by musela armáda Vladimira Putina v ukrajinském konfliktu vykonat, aby se od něj odklonila i Čína s Indií a dalšími vlivným hráči. Proč ale ruskou politiku vyrazil posvětit generální tajemník OSN, to trochu zůstává záhadou.