Co se zatím dá vyčíst ze summitu NATO

zdroj: Profimedia

Ve Washingtonu probíhá další summit Severoatlantické aliance. Odehrává se krátce po ruském útoku na ukrajinskou nemocnici, který NATO nekompromisně odsoudilo. Rusko tak dalo Alianci do rukou další argumenty, proč je potřeba nadále podporovat napadenou Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se summitu účastní, navíc vnímá, že se pro jeho zemi blíží extrémně důležité americké prezidentské volby. I on tedy musí jednat rychle.

NATO stojí za Ukrajinou

Aliance je jednotná a stojí za Ukrajinou. To je hlavní poselství úvodního dne summitu Severoatlantické aliance, který pokračuje do 11. července. Největší bezpečnostní hrozbou podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zůstává Rusko.

Varuje ale také před dalšími nedemokratickými režimy. Chování Ruska na Ukrajině pro ně může být inspirací, NATO proto musí jednat tvrdě a odvážně. Zvlášť v situaci, v níž se Ukrajina nachází.

Barbarský vzkaz z Ruska

Summit začal pouhý den po tragickém ruském raketovém útoku na ukrajinskou nemocnici s dětskými pacienty. Nejedná se o první ruský zásah civilního cíle, ruská propaganda ale vinu samozřejmě opět popírá.

Pro členské státy Aliance je to každopádně další důležité připomenutí, proti čemu Ukrajinci stojí. Odborníci se shodují, že se Rusko podobnými útoky snaží vyčerpat nejen ukrajinskou protivzdušnou obranu, ale také samotné Ukrajince.

Zelenskyj k Američanům

Podobné útoky zároveň mají na spojence Ukrajiny mobilizační efekt. S tím ve svém vystoupení na summitu pracoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Velkou část projevu věnoval Americe, kde se letos uskuteční prezidentské volby.

Ukrajina potřebuje, aby se po nich na americké zahraniční politice ideálně nic zásadního neměnilo. Nemůže si dovolit přijít o svého nejdůležitějšího spojence.

Biden si vylepšuje reputaci

Největším nebezpečím pro Ukrajinu je kromě Ruska návrat Donalda Trumpa do Bílého domu. Americký prezident Joe Biden se v posledních týdnech vypořádává s kritikou po svém slabém výkonu v předvolební debatě.

Zpochybňován je jeho fyzický, ale také mentální stav. Pro Bidena je příhodné, že se summit odehrává na jeho domácí půdě ve Washingtonu. Díky jasně deklarované podpoře Ukrajině navíc může u svých potenciálních voličů získat plusové body. A zatím se mu to v rázných a povedených projevech zřejmě i daří.

Hlavně "deklarovat"

Od samotného summitu se neočekává kromě další deklarované pomoci Ukrajině žádný zásadní průlom. Nutno dodat, že NATO vzniklo před 75 lety, takže se summit nese i v duchu oslav výročí. Za Česko se různých akcí v rámci summitu účastní prezident Petr Pavel a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Ukrajina zatím může slavit, že v NATO má spolehlivého spojence. USA i jiné státy NATO zemi poskytnou další systémy protivzdušné obrany, podle Joea Bidena mají v úmyslu jich v následujících měsících dodat desítky. "Aliance nemůže dopustit, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo, to se nesmí stát." Otázka je, kdo a co bude říkat po listopadových volbách v USA.